Stelian Fuia: 10 milioane litri de lapte aruncaţi. Ne trebuie un program naţional
Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia, crede că Guvernul trebuie să aprobe de urgenţă un program de ajutorare a fermierilor care comercializează lapte, în condiţiile în care aceştia nu-şi mai pot vinde laptele din cauza scandalului aflatoxinei, scrie ziare.com.
“Romania mai are puţin peste 800.000 vaci de lapte. 95% sunt în peste 200.000 gospodării, cu efective de sub 6-7 vaci( gospodărie.De la începutul avertizărilor că laptele ar putea conţine aflatoxina, agricultorii mari dar cei mici mai ales s-au văzutîn imposibilitatea de a mai livra laptele. Săptămâna aceasta se vor aduna aproximativ 10.000.000 litri de lapte ce vor fi distruşiîn ferme iar aceste perderi, de peste 20.000.000 lei, vor duce în cel mult 2 săptămâni pe agricultori în faliment! Măîntreb de unde vor mai plăti impozitul forfetar impus de guvern!”, a declarat fostul ministru pentru Ziare.com.
El consideră că programul trebuie să imite programul de compensare acordat fermierilor ale cărorvânzări au scăzut după scandalul infestării cu bacteria E.coli.
“Este obligaţia guvernului să intervină rapid şi să aprobe un program de urgenţă pentru protecţiaşi ajutorarea agricultorilor şi salvarea efectivelor de vaci de lapte. Guvernul trebuie să înteleagă urgenţa situaţiei pentru că “agenda vacii de lapte” nu poate aştepta după agenda guvernului!
Eu cred că un program de urgenţă trebuie să cuprindă:
1. Plata urgenta a subvenţiilor pe cap de animal, integral; până acum s-au făcut plăţi parţiale
2. Compensarea pierderilor după modelul plăţilor compensatorii efectuate fermierilor europeni (şi români) în cazul infestării castraveţilor cu E.colli
Pentru plata acestor compensaţii se poate face apel la un sprijin european, dar guvernul are la dispoziţie şi schema de minimis care nu a fost integral folosită şi de unde se pot face plăti unice pe gospodarie.
3. Asigurarea de la rezerva de stat de furaje pentru fermele care au furajele infestate cu aflatoxină.Fără acest program de urgenţă, agricultorii vor fi nevoiti să treacă la sacrificarea efectivelor de vaci de lapte, ceea ce poate duce la reducerea efectivelor de vaci de lapte cu 50%, implicit reducerea producţiei de lapte romanesc cu 50%! Ori asta şi asteaptă fermierii din Ungaria, Austria sau Germania care îşi depaşesc cota de lapte şi nu mai au unde săîşi vândă laptele”, s-a arătat de părere Fuia.