Complexul Energetic Hunedoara ameninţat cu insolvenţa

Mineri care ies din tura la Lupeni, Valea Jiului.
Mineri care ies din tura la Lupeni, Valea Jiului. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Complexul Energetic Hunedoara, societate cu 7.000 de angajaţi, din care mulţi mineri din Valea Jiului, ar putea intra în insolvenţă în scurt timp, relatează Hotnews. Pe 17 decembrie 2014, Gerom Internaţional SA, companie producătoare de utilaje miniere a cerut, în calitate de creditor, insolvenţa CE Hunedoara. Dosarul este pe rol la Tribunalul Huneoara însă termenul de judecată nu a fost încă stabilit.

Reprezentanţii Gerom au declarat că insolvenţa CE Hunedoara a fost solicitată pentru neplata facturilor conform condiţiilor contractuale. "Suma totală de plată la data de 5 ianuarie 2015, este de 5.681.147 RON. Această sumă reprezintă contravaloarea utilajelor şi echipamentelor miniere fabricate şi livrate de către GEROM", a precizat pentru hotnews.ro Mihael Melczer, CEO Gerom Internaţional.

Potrivit Hotnews, procedura insolvenţei ar fi demarat cu mai multe luni în urmă, însă a fost amânată pe motiv de an electoral. Mai mult, Guvernul a adoptat o serie de acte normative care să permită CEH să funcţionează şi în această iarnă. Fiind ştiut faptul că zona Văii Jiului este o adevărată bomba socială, Guvernul Ponta a făcut tot ce a putut pentru ca situaţia să nu explodeze anul trecut.

În prezent, CE Hunedoara produce cea mai scumpă energie din România, costul de producţie depăşind 270 lei/MWh, în condiţiile în care energia se vinde pe bursa de energie cu circa 170 lei/MWh, în medie.

Mai reamintim în context că la mijlocul lunii decembrie, fostul ministru delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu anunţa că societatea americană Quintana Minerals Corporation şi-a manifestat interesul faţă de privatizarea CEH. Potrivit fostului ministru, americanii au transmis Departamentului pentru Energie o scrisoare de intenţie în cadrul căreia au solicitat date despre CEH, în scopul analizării unei investiţii strategice în judeţul Hunedoara.

Tot în decembrie, la CEH Hunedoara au avut loc proteste, sute de mineri blocându-se în subteran, nemulţumiţi de condiţiile rele de muncă şi de "incompetenţa" managementului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie