Protest la Complexului Energetic Hunedoara: "Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi"

Peste 400 de mineri protestează, joi dimineaţă, în curtea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroşani, cerând demisia conducerii societăţii, pe care o acuză de incompetenţă.
Mineri (Epoch Times România)
Loredana Diacu
11.12.2014
Peste 400 de mineri protestează, joi dimineaţă, în curtea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroşani, cerând demisia conducerii societăţii, pe care o acuză de incompetenţă, relatează Mediafax. Ortacii, care ar fi trebuit să intre în subteran în schimbul întâi de la minele Lonea, Lupeni şi Vulcan s-au solidarizat cu colegii lor de la Lonea care au declanşat protestele cu o zi în urmă.
Minerii au făcut un foc în curtea CEH şi de câte ori la sediu ajunge un reprezentant al administraţiei, aceştia huiduie şi strigă "Hoţii", "Demisia", "Nu ne enervaţi, că o să regretaţi", "Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi", "Hoţii, hoţii" şi au cântat "Deschide uşa, creştine".
Minerii aşteaptă ca la Deva să ajungă directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Aurel Niculescu, unul din membrii echipei de conducere căruia ei îi cer demisia.

Protestele minerilor au început miercuri seară, la Lonea, unde ortacii din schimbul al treilea au decis să nu mai intre în subteran, nemulţumiţi de lipsa echipamentelor de lucru, de "minciunile" şi "incompetenţa" şefilor, pe care îi acuză că le pun în pericol locurile de muncă, mai relatează sursa citată.

Cei peste o sută de mineri care nu au mai intrat în galerii au mers pe jos, preţ de opt kilometri, până la sediul Complexului Energetic Hunedoara din Petroşani, pentru a protesta.

Tot miercuri seara, la Petroşani au ajuns alţi aproximativ 60 de mineri din schimbul patru de la Vulcan, pentru a se alătura protestului ortacilor de la Lonea, însă aceştia s-au întors la unitatea minieră după circa o oră.

Potrivit liderului minerilor de la Vulcan, Ioan Ciobotaru, minerii din schimbul patru de la Lonea care s-au blocat în subteran miercuri noapte au ieşit din mină joi, în jurul orei 7.00, iar ortacii care au protestat, pe parcursul nopţii, în curtea Complexului Energetic Hunedoara au plecat acasă, fiind înlocuiţi de colegii lor din schimbul întâi. Totodată, liderul de sindicat a mai susţinut că ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, le-a dat termen celor din conducerea CEH că până la jumătatea lunii decembrie să prezinte un program realist de eficientizare şi reorganizare a companiei.

”Nu ne-aţi dat materiale şi vă bateţi joc de noi ca să ne folosiţi ca scuză în faţa ministrului (n.r. - ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu), când vă va cere, în 15 decembrie, programul realist de eficientizare şi reorganizare a Compexului Energetic Hunedoara. Asta aţi făcut de fapt”, i-a strigat unul dintre protestatari directorului general adjunct al CEH, Nicolae Drăgoi, chemat de mineri în curtea companiei.

Întrebat dacă acuzaţiile minerilor, care susţin că motivul pentru care nu li s-au dat materiale este un pretext pentru neprezentarea unui program realist de reorganizare a companiei sunt reale, directorul general adjunct Nicolae Drăgoi nu a putut confirma dacă vreun responsabil din divizia minieră participă la întocmirea programului de eficientizare şi reorganizare:

”Nu ştiu. Se lucrează la un program la Deva, nu ştiu mai multe amănunte” a declarat Drăgoi.

CEH cuprinde patru unităţi miniere: Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni şi termocentralele Paroşeni şi Mintia, numărul angajaţilor, mineri şi energeticieni, ajungând la aproximativ 6.700. Directorul general al complexului este Aurel Niculescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor