Companiile chineze cumpără grupuri şi firme străine într-un ritm alarmant

Prezenţa Chinei în SUA se face tot mai simţită prin numărul tot mai ridicat de companii americane achiziţionate de grupurile chineze de investiţii. Totuşi, unii legiuitori americani se tem că unii dintre noii proprietari chinezi ar putea avea legături cu regimul comunist.
Bursa din Chicago. (Captură Foto)
Andrei Popescu
24.02.2016

Legiuitorii americani sunt îngrijoraţi de faptul că grupuri chineze achiziţionează companii străine şi americane într-un ritm record, conform Business Insider. În consecinţă, 45 de membri ai Congresului SUA au semnat o scrisoare către Departamentul Trezoreriei în care au cerut luarea anumitor măsuri.

Recent, o unitate a grupului chinez HNA a căzut de acord să cumpere cu 6 miliarde de dolari distribuitorul de tehnologie Ingram Micro.

De asemenea, în ultimele câteva săptămâni, Haier a cumpărat divizia de electrocasnice a General Electric, Zoomlion a prezentat o ofertă pentru Terez Corp, şi ChemChina a încheiat un contract pentru Syngenta, un grup ce produce pesticide.

Până acum în acest an, au fost anunţate peste 100 de contracte, cu o valoare totală de peste 81 miliarde de dolari. Anul trecut au fost încheiate 72 de contracte în valoare de 11 miliarde de dolari.

Scrisoarea către Departamentul Trezoreriei cere Comitetului american pentru Investiţii Străine să analizeze una dintre achiziţiile făcute de Chongqing Casin Enterprise Group (CCEG), care doreşte să cumpere Bursa din Chicago. Temerile sunt legate de faptul că această achiziţie ar putea oferi Chinei un acces direct pe piaţa americană de titluri de valoare, care se ridică la 22 trilioane de dolari.

De asemenea, există semne de întrebare legate de lipsa de transparenţă a grupului CCEG. În acelaşi timp, scrisoarea exprimă temeri cu privire la faptul că activele originale ale companiei sunt deţinute de guvernul chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor