China a început să printeze o sumă neaşteptat de mare de bani
alte articole
China printează o mulţime de bani.
În ianuarie, creşterea M2 – sau, în esenţă, cash-ul aflat în circulaţie – a ajuns la 14%, cel mai înalt nivel în 19 luni, depăşind aşteptările analiştilor de aproximativ 12%.
Banii au fost injectaţi în economie sub forma împrumuturilor în renminbi.
Într-o notă trimisă clienţilor săi, Deutsche Bank a susţinut că această creştere a cantităţii de bani lichizi nu este sustenabilă şi ameninţă stabilitatea financiară, conform Business Insider.
Datoriile devin mai greu de rambursat pe măsură ce creşterea economică scade.
Atunci, ceva trebuie să se schimbe: China trebuie să progreseze mai repede decât datoriile sale, să împingă acele datorii cu mult în viitor, sau să treacă printr-o perioadă de default-uri care forţează o restructurare a economiei sale. Opţiunea restructurării ar putea fi dezastruoasă pentru economia globală.
Oamenii obişnuiau să aibă temeri serioase în privinţa creşterii cantităţii de cash. Dacă sunt printaţi prea mulţi bani se poate ajunge la o inflaţie în spirală, aşa cum s-a întâmplat în Republica Weimar şi Zimbabwe, când oamenii aveau bancnote pe care scria “miliard”.
Totuşi, în Occident, economiştii nu mai sunt îngrijoraţi atât de mult în privinţa M2. US Federal Reserve, Bank of England, Banca Centrală Europeană au pompat bani noi în economiile lor timp de ani de zile şi nu a existat nicio inflaţie serioasă a preţurilor de consum ce trebuie discutată (deşi a existat o inflaţie a preţurilor pentru active).
Aşadar, întrebarea pentru China este dacă actuala creştere M2 va arăta ca situaţia din Zimbabwe sau ca cea din SUA. Cei de la Deutsche Bank sunt uşor îngrijoraţi:
“Credem că actuala creştere puternică a creditelor nu este sustenabilă. Decalajul dintre creşterea M2 şi creşterea PIB-ului nominal se va mări cel mai probabil în prima jumătate a anului şi poate cauza temeri în cercul politic în legătură cu stabilitatea financiară.”