Purtătorul de cuvânt al CE a adăugat că oficialii trebuie să se supună regulilor privind corupţia şi conflictul de interese.
"Am subliniat în rapoartele precedente - şi cred că poziţia Comisiei Europene este clară - că atunci când e vorba de oficiali care deţin funcţii legislative, executive, administrative sau juridice, trebuie să se supună regulilor în materie de corupţie şi conflict de interese. Principiul potrivit căruia toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii este foarte important pentru CE", a afirmat Gray.
La întrebarea dacă experţii CE care au venit la Bucureşti la sfârşitul lunii trecute, pentru pregătirea raportului MCV, au fost informaţi în legătură cu aceste schimbări, purtătorul de cuvânt al CE a susţinut că amendamentele la Codul Penal nu au fost amintite de oficialii români.
Camera Deputaţilor a votat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.
Legea se referă la abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.
Conform legii, preşedintele şi parlamentarii ies şi de sub incidenţa articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, care se referă la "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură".
Proiectul legii a fost pus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără a fi dezbătut în plen şi fără ca raportul comisiei să fie publicat.
Trebuie menţionat şi faptul că raportul Comisiei juridice a fost întocmit tot luni seară, în şedinţa controversată în care s-a adoptat şi proiectul Legii amnistiei.
Potrivit raportului, amendamentul propus şi adoptat de Comisia juridică arată că preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici, faţă de cum este prevăzut în Codul Penal, potrivit mediafax.
La articolul 147 Codul Penal prevede că "prin «funcţionar public» se înţelege orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unităţi dintre cele la care se referă art. 145 (autorităţi, instituţii publice, persoane juridice de interes public - n.r.)". De asemenea, "prin «funcţionar» se înţelege persoana menţionată în alin. 1, precum şi orice salariat care exercită o însărcinare în serviciul unei alte persoane juridice decât cele prevăzute în acel alineat".
Comisia juridică a introdus încă un alineat potrivit căruia: "Sunt exceptaţi de la dispoziţiile art. 147, Preşedintele României, deputaţii şi senatorii, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, în baza unei legi speciale şi care nu sunt finanţaţi de la bugetul de stat, aceştia răspunzând penal, civil sau administrativ în conformitate cu dispoziţiile legilor speciale în baza cărora îşi desfăşoară activitatea, precum şi cu dispoziţiile dreptului comun, cu respectarea dispoziţiilor prezentului alineat".
Horia Georgescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), a postat, marţi, pe Facebook, înainte ca proiectul de lege să fie supus votului în Parlament, un mesaj în care atenţionează că "se va crea o super-imunitate", iar "istoricul de cazuri al ANI va fi aruncat în aer în cazul a 25 de senatori şi deputaţi".
Direcţia Naţională Anticorupţie a subliniat că, urmare acestor modificări aduse Codului Penal, parlamentarii trimişi în judecată pentru fapte de corupţie sau asimilate acestei infracţiuni ar putea să fie achitaţi, iar cei aflaţi în detenţie, prin condamnări definitive, ar putea fi puşi în libertate.
DNA a precizat că preşedintele, senatorii şi deputaţii, avocaţii, notarii şi executorii judecătoreşti nu vor mai putea fi cercetaţi şi sancţionaţi pentru infracţiuni de corupţie şi infracţiuni asimilate celor de corupţie, cum ar fi luarea de mită şi abuzul în serviciu.
"Menţionăm că pe rolul instanţelor de judecată se află în curs de judecare sau în executarea pedepselor un număr de 28 de parlamentari, în cauze instrumentate de DNA", se precizează într-un comunicat de presă.
Consiliul Superior al Magistraturii a criticat, de asemenea, modificările aduse Codului Penal, precizând că aceste modificări nu au fost trimise CSM pentru a fi avizate, aşa cum prevede legea.
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, marţi, că va retrimite Parlamentului legea prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici, el precizând că "nu putem confunda Preşedinţia şi Parlamentul cu un butic din Gara de Nord".
Traian Băsescu a mai spus că modificările la Codul penal adoptate de Camera Deputaţilor sunt "dramatice" şi "dărâmă zece ani de muncă şi activitate a instituţiilor anticorupţie" precum DNA sau ANI.