UPDATE. Băsescu cere Camerei Deputaţilor să respingă Legea Amnistiei, considerată o dedicaţie pentru corupţi

Preşedintele României, Traian Băsescu a făcut marţi, un apel către membrii Camerei Deputaţilor, pentru a respinge Legea Amnistierii şi graţierilor adoptată de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor luni.
Traian Băsescu (Timeline Photos)
Loredana Diacu
10.12.2013

UPDATE: Votarea Legii Amnistierii a fost amânată pentru moment, fiind scoasă de pe ordinea de zi de azi a plenului.

Preşedintele României, Traian Băsescu a făcut marţi, un apel către membrii Camerei Deputaţilor, pentru a respinge Legea Amnistiei şi graţierilor adoptată de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor luni.

Băsescu afirmă că adoptarea legii amnistierii va decredibiliza eforturile de luptă împotriva corupţiei şi va avea efecte catastrofale pentru raportul MCV:

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, roagă Camera Deputaţilor să respingă Legea pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse (PLX 163/2013). O eventuală adoptare a acestei legi va decredibiliza eforturile de luptă împotriva corupţiei şi va afecta încrederea în justiţie având, în acelaşi timp, efecte catastrofale pentru următorul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).”
Proiectul de lege este susţinut de PSD şi de PC, care au majoritate în Cameră şi numere record de corupţi, condamnaţi la închisoare sau cu dosare penale pe rol. Conform unor surse parlamentare, citate de pesurse.ro ”legea amnistierii este una cu dedicaţie, în categoria celor care vor beneficia se numără şi nume grele precum Adrian Năstase, Relu Fenechiu sau alţi granguri mari.”

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat luni, bine ascunsă de ochii presei, legea amnistiei şi graţierii, cu amendamente. Proiectul a fost iniţiat de deputaţii Nicolae Păun şi Mădălin Voicu. Sub umbrela noii legi, pe care amendamentele au modificat-o substanţial, vor beneficia de amnistie infractori cu pedepse mai mari decât prevăzuseră Nicolae Păun şi Mădălin Voicu în proiectul de lege iniţial.

Cei doi deputaţi au înaintat în primăvară un proiect de lege care prevedea amnistia pentru infracţiunile cu pedepse privative de libertate până la 4 ani inclusiv şi graţierea pentru pedepsele cu închisoare de până la 6 ani inclusiv. Proiectul celor doi parlamentari a fost respins de Senat pe 22 mai 2013, însă forul decident este Camera Deputaţilor.

Formula votată ieri extinde aria de aplicabilitate a amnistierilor şi graţierilor. Astfel, pot beneficia de amnistie cei cu pedepse la închisoare de până la şase ani, iar pentru graţiere se încadrează cei care au pedepse de până la şapte ani de închisoare cu executare.

Noile prevederi s-ar putea aplica mănuşă unor "persecutaţi politici", beneficiari ai unor sentinţe la închisoare de 5 ani, pentru care au făcut recurs. Eventual lui Dan Voiculescu, preşedintele PC, condamnat la închisoare pentru 5 ani.

Numeroşi alţi membri mai mult sau mai puţin marcanţi ai USL-ului bat frecvent drumul DNA-ului şi al DIICOT-ului şi se aşteaptă să fie judecaţi, în extremis condamnaţi şi amnistiaţi cât de curând, în baza noii legi adoptate de colegii Parlamentari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor