O lege de amnistie a infracţiunilor politice stârneşte proteste de proporţii în Tailanda

Proteste anti-guvernamentale împotriva unui proiect lege controversat, Tailanda, 4 noiembrie 2013. (Paula Bronstein / Getty Images)
Andrei Pricopie
05.11.2013

Mii de susţinători ai celui mai mare partid de opoziţie din Tailanda au participat luni la un marş pe străzile din Bangkok, într-o încercare de a stopa eforturile guvernului de a adopta o lege de amnistie pentru infracţiunile politice, scrie luni Bloomberg.

Aproximativ 10.000 de manifestanţi au participat la mitinguri care au paralizat traficul în mai multe părţi separate al Bangkok-ului, potrivit poliţiei. Partidul Democrat a promis că va continua să organizeze demonstraţii până când guvernul va renunţa la proiectul de lege.

Acţiunile de la bursa din Tailanda au scăzut, la fel şi moneda naţională, totul din cauza îngrijorării că noua iniţiativă legislativă va declanşa instabilitatea într-o ţară care a fost devastată de violenţele de stradă, declanşate de o lovitură de stat în 2006, prin care a fost înlăturat liderul Thaksin Shinawatra. Unii dintre opozanţii proiectului de lege susţin că amnistia va spăla crimele săvârşite de Thaksin cât timp a fost la putere.

"Suntem aici să protejăm ţara de un grup de oameni corupţi care au trecut această lege nedreaptă", le-a transmis Suthep Thaugsuban, un membru democrat al parlamentului, demonstranţilor, înainte de a conduce un marş de la gara Samsen Bangkok la Marele Palat.

"Ne vom aduce susţinătorii să se închine la simbolul sacru care a ajutat la protejarea ţării noastre pentru o lungă perioadă de timp", a declarat acesta.

În proiectul iniţial, legea ar fi eliberat persoane acuzate de crime comise în timpul confruntărilor politice din trecut. O comisie parlamentară a modificat proiectul pentru a include soldaţii şi politicienii care au supravegheat suprimările mortale îndreptate împotriva protestatarilor şi persoane acuzate pe baza investigaţiilor agenţiilor de stat stabilite după lovitura din stat.

Adversarii lui Thaksin au precizat că schimbările propuse îi vor permite să-şi recupereze averea şi să revină în Tailanda, fără a petrece timp în închisoare. În 2008, Thaksin a fugit de acuzaţiile de abuz de putere potrivit cărora acesta şi-a ajutat soţia să cumpere teren de la guvern.

Unii dintre susţinătorii lui Thaksin, cunoscuţi sub numele de Tricourile Roşii, au criticat, de asemenea, legea, pentru că ar proteja politicienii care au comandat represiunea împotriva manifestanţilor în 2010. Mai mult de 100 de persoane au fost ucise în timpul protestelor de la lovitura de stat din 2006.

Fostul premier Abhisit Vejjajiva, acum un lider al opoziţiei care se confruntă cu acuzaţii de crimă pentru că a autorizat ca soldaţii să folosească arme în timpul tulburărilor din 2010, se opune legislaţiei, chiar dacă el însuşi ar putea beneficia, la fel ca Suthep, fostul adjunct al lui Abhisit care a condus marşul de astăzi.

Amnistierea lui Thaksin

Abhisit a declarat în luna august că proiectul de lege ar putea duce la iertarea lui Thaksin. Cu altă ocazie, partidul său democrat s-a opus modificării unui articol din Constituţie care a dat o amnistie pentru generalii care au organizat lovitura de stat din 2006 împotriva lui Thaksin.

Sondajele de opinie arată că majoritatea alegătorilor se opun unei amnistii. Un sondaj de opinie al Universităţii Assumption, publicat duminică, a arătat că 87.2% dintre cei care au fost intervievaţi nu sunt încrezători că legea va ajuta la reconcilierea societăţii tailandeze şi sunt de părere că proiectul de lege este conceput pentru a beneficia Thaksin. Sondajul a chestionat 1.198 de persoane în Bangkok şi în alte oraşe mari, în intervalul 28 octombrie – 2 noiembrie, şi a avut o marjă de eroare de plus-minus 7%.

Un sondaj de opinie publicat de Universitatea Şuan Dusit Rajabhat la 2 noiembrie a arătat că 11% dintre cei interogaţi sprijină propunerea de amnistie a guvernului şi 58% se opun acesteia. Au fost chestionate 1.134 de persoane din Bangkok şi suburbiile sale, în intervalul 29-31 octombrie, şi a avut o marjă de eroare de plus-minus 5%.

Dezbaterea Senatului

Senatul ar putea începe să dezbată proiectul de lege de la 11 noiembrie şi un vot ar putea fi organizat în termen de 60 de zile, a declarat luni purtătorul de cuvânt Nikom Wairatpanich. Guvernul, condus de sora lui Thaksin, Shinawatra Yingluck, comandă o majoritate în parlament.

"Ţara noastră a fost rănită înainte şi oamenii sunt îngrijoraţi pentru că nu doresc să vadă o repetare a violenţelor", a declarat luni Yingluck. "Dacă noi nu iertăm şi nu facem nimic suntem îngrijoraţi că vom reveni la un ciclu de dispute".

Abhisit, liderul opoziţiei, a declarat că democraţii vor cere Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra legalităţii legii. Thaksin, simţind că proiectul de lege ar putea fi anulat de către instanţa de judecată, pregăteşte partidul de guvernământ Pheu din Tailanda pentru organizarea alegerilor anticipate la începutul anului viitor, a raportat Bangkok Post, citând un membru de partid neidentificat.

Partidele care au legătură cu Thaksin au câştigat de cinci ori la alegerile trecute, prin sprijinul primit din zonele rurale, inclusiv votul din 2011 care a adus-o pe sora acestuia la putere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor