Comisia Juridică se spală pe mâini în problema Ghiţă - CCR

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a pasat înapoi Biroului Permanent al camerei luarea unei decizii în ceea ce priveşte plângerea lui Sebastian Ghiţă, care acuză un conflict instituţional, după ce DNA i-a interzis să-şi exercite mandatul de deputat.
Sebastian Ghiţă (foto:reporter virtual)
Loredana Diacu
29.06.2015

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a pasat înapoi Biroului Permanent al Camerei luarea unei decizii în ceea ce priveşte plângerea lui Sebastian Ghiţă, care acuză un conflict instituţional, după ce DNA i-a interzis să-şi exercite mandatul de deputat.

Potrivit Hotnews.ro, deputaţii jurişti, întruniţi în şedinţă, au decis luni să "sugereze" Biroului Permanent al camerei, "în condiţiile în care constată existenţa unui conflict" între puterile statului, să sesizeze Curtea Constituţională, în cazul interdicţiei de a îşi exercita mandatul impus de DNA lui Ghiţă.

Decizia deputaţilor juriştilor vine în replică la faptul că Biroul Permanent a trimis scrisoarea deputatului Ghiţă la comisie.

Reamintim că miercuri, acuzat de coruperea alegătorilor, cu sechestru pe avere şi cu interdicţie de a îşi exercita funcţia de deputat, şi de trafic de influenţă, Sebastian Ghiţă a transmis o scrisoare către conducerea Camerei Deputaţilor, cerând conducerii Camerei "declararea unui conflict între puterile Statului, care să fie soluţionat de către Curtea Constituţională".

"Doresc să vă aduc la cunoştinţă o situaţie deosebit de gravă apărută astăzi în raporturile mele, Sebastian Aurelian Ghiţă, deputat în Parlamentul României şi Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti. În urma extinderii cercetărilor întreprinse într-un dosar penal, procurorul de caz a dispus printre alte măsuri de modificare a controlului judiciar şi măsura următoare: "să nu desfăşoare activitate în calitate de deputat în Parlamentul României, în exercitarea căreia a săvârşit fapta". Decizia mi se pare extrem de gravă, neconstituţională şi cu potenţiale repercursiuni asupra democraţiei în România. Consider că Parlamentul României şi Comisia Juridică trebuie să reacţioneze de urgenţă în vederea limitării unui astfel de abuz. Sunt dispus să înaintez Biroului Permanent şi Comisiei Juridice orice documente relevante. Totodată, solicit declararea unui conflict între puterile Statului, care să fie soluţionat de către Curtea Constituţională", se arată în scrisoarea trimisă de deputatul Sebastian Ghiţă către preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, citată de România TV.

Sebastian Ghiţă a fost acuzat miercuri de noi fapte de corupţie în dosarul în care sunt inculpaţi şi cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma.

Trafic de influenţă, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani şi evaziune fiscală, ambele în formă continuată, coruperea alegătorilor şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în formă continuată - acestea sunt noile acuzaţii pe care procurorii DNA i le aduc lui Sebastian Ghiţă, care era deja pus sub urmărire penală pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Odată cu noile acuzaţii, procurorii DNA au dispus şi modificarea condiţiilor controlului judiciar dispus în cazul lui Ghiţă, acestuia fiindu-i impuse o serie de obligaţii suplimentare: să nu desfăşoare activităţi în calitatea de deputat în Parlamentul României, în exercitarea căreia a săvârşit fapta şi să nu părăsească localitatea Ploieşti, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent.

La ieşirea din sediul DNA Ploieşti, Sebastian Ghiţă le-a spus jurnaliştilor că este victima unui dosar politic care vizează de fapt dărâmarea Guvernului, idee pe care Ghiţă nu a încetat să o acrediteze de atunci.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor