Ghiţă are în continuare interzis în Parlament. Procurorii DNA rămân ferm pe poziţii

Structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a respins plângerea deputatului ex-PSD Sebastian Ghiţă faţă de modificarea condiţiilor controlului judiciar, în urma cărora nu mai are voie să-şi exercite funcţia de deputat, au declarat surse judiciare, potrivit gândul.info.
Sebastian Ghiţă (foto:reporter virtual)
Loredana Diacu
26.06.2015

Structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a respins plângerea deputatului ex-PSD Sebastian Ghiţă faţă de modificarea condiţiilor controlului judiciar, în urma cărora nu mai are voie să-şi exercite funcţia de deputat, au declarat surse judiciare, potrivit gândul.info.

Astfel, procurorii DNA menţin interdicţiile impuse de către procurorul de caz de la DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti, potrivit cărora deputatul nu are voie să-şi exercite atribuţiile de parlamentar şi nu are voie să părăsească localitatea de domiciliu, municipiul Ploieşti.

Reamintim că miercuri, procurorii DNA Ploieşti au extins acuzaţiile aduse lui Ghiţă şi au modificat unele dintre obligaţiile controlului judiciar.

Noile acuzaţii aduse lui Ghiţă, care era deja pus sub urmărire penală pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat sunt: trafic de influenţă, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani şi evaziune fiscală, ambele în formă continuată, coruperea alegătorilor şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în formă continuată.

Tot miercuri, a fost instituit sechestrul asigurator asupra averii deputatului, fiind afectate un număr de 51 de societăţi comerciale controlate de Ghiţă, printre care şi cea care deţine licenţa audiovizuală a postului România TV. Potrivit unor surse citate de Agerpres, sechestrul se aplică până la concurenţa sumei de 129.343.768 lei, cu excepţia fondurilor alocate plăţii salariilor angajaţilor şi celor destinate achitării datoriilor către bugetele publice.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în ultimii 15 ani, Sebastian Ghiţă ar fi obţinut prin influenţă contracte în valoare de aproape 130 de milioane de lei, bani care au intrat într-un circuit de spălare a banilor, iar prin neplata taxelor s-ar fi adus un prejudiciu de aproape 38 de milioane de lei, arată şi Realitatea TV.

O parte din suma obţinută prin evaziune şi spălare de bani, aproape 280 de mii de lei, a fost folosită pentru campania electorală a lui Sebastian Ghiţă din 2012. Pentru a-i determina pe alegători să-l voteze, deputatul a oferit mită, inclusiv tigăi, au arătat procurorii.

Nu în ultimul rând, deputatul este suspectat că ar fi mituit alegătorii din Republica Moldova pentru a-l vota pe premierul Victor Ponta la alegerile prezidenţiale, lucru despre care premierul ar fi fost informat.

"Prin prisma cercului relaţional, dar şi a mediului politic frecventat am luat la cunoştinţă în mod direct şi personal că numitul ALIN PETRAN, din dispoziţia şi la iniţiativa lui Sebastian Ghiţă, a organizat o structură de tip piramidal în care a cooptat peste 200 de persoane care la rândul lor erau responsabile fiecare în parte de a aduce la vot între 50-100 persoane la secţiile de votare deschise pentru scrutinul prezidenţial organizat în Republica Moldova pentru diaspora românească.

Declar faptul că sumele de bani astfel scoase din ţară şi puse la dispoziţia lui Alin Petran, însemnând suma de aproximativ 400.000 euro, erau daţi personal de către Sebastian Ghiţă, în numerar, la sediul PSD din Bucureşti sos. Kisselef, despre această înţelegere frauduloasă având cunoştinţă şi candidatul PSD, Victor Ponta.”, a declarat un martor în dosar, potrivit unor fragmente din referatul procurorilor de extindere a urmăririi penale faţă de Ghiţă, publicate de bn24.ro.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor