Procurorii extind urmărirea penală împotriva lui Sebastian Ghiţă. Deputatul acuză un conflict între puterile Statului
alte articole
UPDATE: Acuzat de coruperea alegătorilor şi de trafic de influenţă, Sebastian Ghiţă a transmis o scrisoare către conducerea Camerei Deputaţilor, cerând conducerii Camerei "declararea unui conflict între puterile Statului, care să fie soluţionat de către Curtea Constituţională".
"Doresc să vă aduc la cunoştinţă o situaţie deosebit de gravă apărută astăzi în raporturile mele, Sebastian Aurelian Ghiţă, deputat în Parlamentul României şi Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti.
În urma extinderii cercetărilor întreprinse într-un dosar penal, procurorul de caz a dispus printre alte măsuri de modificare a controlului judiciar şi măsura următoare: "să nu desfăşoare activitate în calitate de deputat în Parlamentul României, în exercitarea căreia a săvârşit fapta". Deczia mi se pare extrem de gravă, neconstituţională şi cu potenţiale repercursiuni asupra democraţiei în România. Consider că Parlamentul României şi Comisia Juridică trebuie să reacţioneze de urgenţă în vederea limitării unui astfel de abuz. Sunt dispus să înaintez Biroului Permanent şi Comisiei Juridice orice documente relevante. Totodată, solicit declararea unui conflict între puterile Statului, care să fie soluţionat de către Curtea Constituţională", se arată în scrisoarea trimisă de deputatul Sebastian Ghiţă către preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, citată de România TV.
***
Procurorii DNA au extins, miercuri, urmărirea penală împotriva deputatului ex-PSD, Sebastian Ghiţă, pentru noi fapte de corupţie în dosarul în care sunt inculpaţi şi cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma.
Trafic de influenţă, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani şi evaziune fiscală, ambele în formă continuată, coruperea alegătorilor şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în formă continuată - acestea sunt noile acuzaţii pe care procurorii DNA i le aduc lui Sebastian Ghiţă, care era deja pus sub urmărire penală pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat.
Odată cu noile acuzaţii, procurorii DNA au dispus şi modificarea condiţiilor controlului judiciar dispus în cazul său, fiind impuse o serie de obligaţii suplimentare: să nu desfăşoare activităţi în calitatea de deputat în Parlamentul României, în exercitarea căreia a săvârşit fapta şi să nu părăsească localitatea Ploieşti, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent.
La ieşirea din sediul DNA Ploieşti, Sebastian Ghiţă le-a spus jurnaliştilor că este victima unui dosar politic care vizează de fapt dărâmarea Guvernului.
"Discuţii, întâlniri, ameninţări, luări la rost care vizau demisia primului ministru Victor Ponta. Nu-l pot influenţa pe primul-ministru să îşi dea demisia atunci când doresc procurorii, nu am această influenţă asupra primului ministru al României chiar dacă dânşii cred asta. Nu o să intru în detalii pentru că mai sunt multe alte lucruri pe care trebuie să vi le spun", a declarat Sebastian Ghiţă, citat de Mediafax.
Din ordonanţa de modificare a controlului judiciar întocmită de procurori a rezultat că există probe şi date din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt :
"În perioada 2000 – 2015, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian a obţinut importante sume de bani în mod nelegal – prin traficarea influenţei – sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operaţiuni reale. Banii au fost "spălaţi" printr-o multitudine de operaţiuni financiar - bancare fără justificare economică, iar ulterior, o parte din aceştia au fost folosiţi în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 şi prezidenţiale din anul 2014. Tranzacţiile financiare menţionate au avut ca scop şi rezultat inclusiv sustragerea de la plata către stat a unor sume de bani însemnate ca valoare, reprezentând impozit pe profit şi T.V.A.
Cuantumul total al sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de "spălare" se ridică la valoarea de 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit şi taxei pe valoare adăugată a fost stabilită la o valoare minimă de 37.720.325 lei.
Probele administrate au relevat două situaţii relevante pentru măsurile ce vor fi dispuse.
1. În primul rând, în derularea activităţii infracţionale de sprijinire a asocierii dintre S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. şi S.C. Euroconstruct Trading 98 S.R.L. prin exercitarea de presiuni şi influenţe asupra şefului Unităţii de Implementare a Proiectelor din cadrul S.C. Hidro Prahova S.A., inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian s-a folosit inclusiv de funcţia de deputat pe care o deţine din anul 2012, în încercarea de a-l determina pe şeful U.I.P. să efectueze plăţi către S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. în condiţii de nelegalitate şi în contextul în care urma să încaseze, din cuantumul acestor plăţi, comisionul stabilit pentru traficul de influenţă exercitat în favoarea agentului economic arătat.
Folosirea ascendentului conferit de funcţia de demnitar – deputat în Parlamentul României, s-a materializat prin întocmirea unei solicitări înregistrate la Cabinetului Parlamentar Ghiţă Sebastian Aurelian şi adresată directorului S.C. Hidro Prahova S.A., persoană care avea posibilitatea să îl schimbe din funcţie pe şeful U.I.P. şi asupra căruia deputatul exercita, de asemenea, presiuni în acelaşi scop. Demersul s-a soldat cu înlocuirea din funcţie a şefului U.I.P.
2. În al doilea rând, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian controlează încă, direct sau indirect (prin interpuşi - 23 persoane fizice) 54 de firme pe care le-a deţinut până în anul 2012. Operaţiunile efectuate de inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, prin intermediul acestor societăţi sunt incompatibile cu funcţia de deputat în Parlamentul României. În acest sens stau dispoziţiile Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi ale Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.
O parte din sumele de bani obţinute ilicit prin trafic de influenţă sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenienţei lor şi păstrate în conturile societăţilor controlate, au fost folosite de către Ghiţă Sebastian Aurelian, la momente diferite, pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice.
Astfel, în concret, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din anul 2012, când inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian a candidat şi a câştigat un post în Camera Deputaţilor, o parte din banii "economisiţi" în modalitatea arătată, în cuantum de 279.000 lei, au fost extraşi şi folosiţi pentru achiziţionarea de pe piaţa neagră de aşa zise materiale electorale (de exemplu tigăi), ce au fost utilizate pentru a determina un număr important de persoane să îl voteze.
Pentru justificarea aparentă a cheltuielilor, au fost întocmite documente fictive prin intermediul societăţilor controlate de acesta.
În acelaşi registru infracţional, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian a conceput, iniţiat şi coordonat o activitate de corupere a alegătorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidenţiale din anul 2014, în scopul obţinerii de voturi pentru candidatul Ponta Victor Viorel. Suma remisă de inculpat pentru influenţarea opţiunilor electorale a fost în cuantum de 350.000 euro.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi au colaborat cu Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei."
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.