Comisia de la Veneţia: Mandatul membrilor CSM nu poate fi revocat în baza pierderii încrederii judecătorilor

Comisia de la Veneţia (jc.md)
Ştefan Sârbu
12.10.2019

Ministrul moldovean al Justiţiei, Olesea Stamate, anunţă că vineri, 11 octombrie, Comisia de la Veneţia a aprobat, în plen, opinia preliminară asupra proiectului de lege cu privire la reforma Curţii Supreme de Justiţie şi a Procuraturii.

Potrivit acesteia, cele mai importante recomandări ţin de: asigurarea unui apel efectiv într-o instanţă judiciară, claritatea criteriilor de evaluare, asigurarea independenţei şi integrităţii membrilor comisiei de evaluare extraordinară iar judecătorii (ca şi procurorii) care nu trec evaluarea integrităţii, să nu fie menţinuţi în sistem - prin transfer într-o instanţă inferioară, ci supuşi măsurilor disciplinare.

„Totodată, Comisia s-a expus ferm cu privire la iniţiativa de revocare a membrilor CSM, invocând că mandatul acestora trebuie respectat şi că o revocare nu poate avea loc în baza pierderii încrederii judecătorilor”, a adăugat ministrul Justiţiei, precizând că o altă menţiune a Comisiei de la Veneţia ţine de examinarea oportunităţii evaluării membrilor CSM, la începutul exerciţiului de evaluare.

În concluzie, Olesea Stamate a ţinut să sublinieze că recomandările formulate sunt extrem de utile pentru îmbunătăţirea proiectului, la care va lucra în următoarele săptămâni. Asupra proiectului final, se va exprima şi Comisia la rândul său printr-o opinie finală.

După ridicarea imunităţii preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Ion Druţă, acuzat de îmbogăţire ilicită, Adunarea generală extraordinară a judecătorilor convocată la sfârşitul lunii septembrie a votat pentru ridicarea mandatelor membrilor permanenţi şi supleanţi ai CSM aleşi anterior din rândul judecătorilor.

Unii observatori de la Chişinău au sugerat că grupul de magistraţi care a ieşit în prim-planul conflictului de partea adversă a CSM s-ar simţi în pericol odată cu reformele în justiţie iniţiate de noile autorităţi, care prevăd şi o evaluare externă a judecătorilor şi procurorilor, efectuată de o comisie independentă, ţinând cont de faptul că nici sistemul judecătoresc, nici Procuratura nu au dovedit că ar vrea să se „cureţe” din interior.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor