Autorităţile R. Moldova: Există consens politic pentru implementarea unei adevărate reforme a justiţiei
alte articole
O reformă a sistemului judecătoresc şi a Procuraturii a fost anunţată miercuri, 28 august, de către autorităţile de la Chişinău. Corupţia din acest domeniu şi justiţia politică în opinia acestora fiind printre cele mai mari probleme ale Republicii Moldova.
La conferinţa de prezentare a reformei în domeniul justiţiei propusă de guvern, susţinută miercuri de ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, au participat Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu şi Andrei Năstase.
Astfel, Olesea Stamate a propus îngustarea competenţei Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), încât aceasta să se focuseze pe unificarea practicii judiciare şi mai puţin pe examinare în fond a cauzelor , precum şi reducerea numărului de judecători de la 33 la 17.
„În noua componenţă a CSJ vor rămâne doar judecătorii care vor susţine o evaluare externă, efectuată de o comisie independentă compusă din 18 membri, inclusiv şase experţi europeni, foşti judecători şi procurori din spaţiul UE”, a adăugat ministrul Justiţiei precizând că aceeaşi comisie va evalua şi preşedinţii Curţilor de Apel şi ai instanţelor judecătoreşti, precum şi vicepreşedinţii Curţilor de Apel şi ai anumitor instanţe de fond. Acelaşi sistem de evaluare se va aplica şi în cazul procurorilor.
Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii ar urma să aibă încă trei membri, doi propuşi de Guvern şi unul de Preşedinţie.
Preşedintele Igor Dodon a specificat că evaluarea independentă va fi menită să pornească „de sus în jos”. În calitate de preşedinte, dar şi de lider informal al Partidului Socialiştilor, Dodon a mai spus că există consens politic „ca să mergem toţi împreună cu această reformă”. "Vreau să le spun judecătorilor că abordarea va fi una foarte serioasă!".
Reforma justiţiei este cea mai importantă, a declarat premierul Maia Sandu, care a subliniat că nici sistemul judecătoresc, nici Procuratura nu au dovedit că ar vrea să se „cureţe” din interior. „Mai întâi trebuie să curăţam sistemul judecătoresc şi Procuratura înainte ca acestea să poată fi cu adevărat independente.”
Igor Dodon şi Maia Sandu au menţionat că există încă viziuni diferite între reprezentanţii majorităţii parlamentare în privinţa unor modificări, în special în privinţa componenţei comisiei care va propune candidaturile la funcţia de procuror general şi calificările acestuia, dar şi-au exprimat încrederea că se va ajunge, totuşi, la un consens pentru promovarea unei reforme autentice a justiţiei.
Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a adăugat că nu a renunţat nici la ideea unui procuror general european, care „ar putea primi cetăţenia R. Moldova prin decret prezidenţial”.
Modificările legislative urmează să fie supuse dezbaterilor publice cu societatea civilă şi în Parlament în luna septembrie. Maia Sandu a notat că va fi solicitată şi opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la reformele iniţiate.