Dionis Cenuşă: Jumătate dintre judecători îşi impun interesul personal mai presus de obiectivul reformei justiţiei

Dacă Guvernul Maiei Sandu nu produce o revoluţie în sistemul judecătoresc din R. Moldova, acesta îşi ia revanşa şi înăbuşă reforma justiţiei, afirmă analistul Dionis Cenuşă.
Dionis Cenuşă, politolog (facebook.com / Dionis Cenuşă)
Ştefan Sârbu
30.09.2019

Politologul Dionis Cenuşă constată că reforma justiţiei moldoveneşti încă nu a reuşit să se aprofundeze, dar provoacă deja cutremur în sistem.

„Când vezi că aproape jumătate dintre judecători îşi impun interesul personal mai presus de obiectivul reformei îţi dai seama cât de stricat este sistemul. Şi nu este vorba de o singură guvernare, ci de toate guvernele de până acum”, scrie acesta pe pagina sa de Facebook.

În opinia analistului, un lucru ar fi sigur: Sau Guvernul Maiei Sandu produce o revoluţie în sistem sau sistemul îşi ia revanşa şi înăbuşă reforma (“make-it-or-break-it move”). Coalizarea în jurul judecătorilor mai curajoşi, dar şi integri, fiind esenţială.

„Dacă ACUM a acceptat să guverneze cu PSRM, acelaşi principiu al “răului mai mic” trebuie să fie aplicat şi în cazul reformei justiţiei”, notează Dionis Cenuşă, concluzionând că nu tot ce mişcă în sistemul judecătoresc este ireversibil de corupt, iar până când educi o nouă generaţie trebuie să faci cumva justiţie în ţară.

După ridicarea imunităţii preşedintelui CSJ Ion Druţă bănuit de îmbogăţire ilicită, Adunarea generală extraordinară a judecătorilor convocată vineri, 27 septembrie, a votat pentru ridicarea mandatelor membrilor permanenţi şi supleanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii aleşi anterior din rândul judecătorilor.

În context, premierul Maia Sandu a declarat că magistraţii moldoveni au demonstrat încă o dată că autocurăţarea sistemului este imposibilă. De aceea se va merge înainte cu reforma acestuia, inclusiv prin evaluarea externă a judecătorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor