Comisia de Cod Electoral a votat pentru baronizarea României - Nicuşor Dan

Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Epoch Times România)

Fost candidat la postul de primar al Capitalei şi unul dintre cei mai respectaţi preşedinţi de ONG-uri din Bucureşti, Nicuşor Dan critică deciziile luate în ultima şedinţă a Comisiei de Cod Electoral, arătând că în Parlament s-a votat încă o dată pentru baronizarea României.

Astfel, membrii Comisiei de Cod Electoral au votat pentru păstrarea procedurii de alegere a primarilor într-un singur tur, prevedere profund nedemocratică, ce va încuraja fenomenul de baronizare al administraţiilor locale.

Alegerea primarilor într-un sigur tur de scrutin este profund anti-democratică, explică Nicuşor Dan, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Măsura îi avantajează pe primarii în funcţie, aşa cum s-a văzut la alegerile locale din 2012 când, în marea lor majoritate, primarii au fost realeşi (deşi unii dintre ei erau urmăriţi penal n.r.)

Mai mult, alegerea primarilor într-un singur tur reduce dezbaterea în campania electorală, mai arată Nicuşor Dan, reamintind că la alegerile locale din 2012, marea majoritate a primarilor în funcţie au refuzat dezbaterea electorală cu contracandidaţii.

Nu în ultimul rând, se ridică o problemă de legitimitate, mai exact se poate întâmpla ca un primar să fie ales cu 20-30% din voturile cetăţenilor care se prezintă la urne (şi sunt localităţi unde prezenţa la vot este de sub 50%), ajungându-se ca primarul să nu fie reprezentantul unei majorităţi a cetăţenilor.

Reamintim că alegerea primarilor într-un singur tur este susţinută de PSD şi de coaliţia guvernamentală, în timp ce liberalii sunt adepţii revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. De altfel, PNL a cerut ca primarii să fie aleşi în două tururi, însă propunerea a întrunit în comisie doar 5 voturi "pentru".

În contextul în care membrii Comisiei au mai decis cu 14 voturi "pentru" şi o abţinere menţinerea pragului de 5% la alegerile locale pentru alegerea consilierilor locali şi judeţeni, Nicuşor Dan arată că o astfel de decizie nu este democratică, având în vedere că în multe consilii procentul de voturi corespondent unui loc în consiliu este de 2-3%."

Pe lângă toate aceste decizii anti-democratice, comisia a refuzat să permită accesul presei la dezbateri şi nu a transmis online lucrările, aşa cum se angajase, la presiunea societăţii civile.

"Toate cele patru decizii ale Comisiei sunt în dezacord cu solicitările unanime ale organizaţiilor neguvernamentale." concluzionează Nicuşor Dan.

"Dacă vrem să scăpăm de Oprescu, Onţanu, Negoiţă etc. trebuie să ieşim în stradă.", concluzionează Nicuşor Dan, într-o postare pe Facebook.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne