Protest împotriva lui Onţanu, în Aleea Lunguleţu, pentru oprirea unei construcţii [video]
alte articole
În jur de o sută de bucureşteni au ieşit sâmbătă din case, pe Aleea Lunguleţu din sectorul 2, hotărâţi să oprească construirea unei clădiri cu opt etaje, pe puţinul spaţiu verde dintre blocuri, la doar câţiva metri de ferestrele lor.
Cetăţenii din zonă reclamă că edificiul, care-i va lăsa fără lumina soarelui în case, fără locuri de parcare şi va transforma circulaţia într-un coşmar, a primit avizele necesare fără ca autorităţile să-i fi consultat, aşa cum prevede legea (H.G.1213 din 2006 privind stabilirea procedurii-cadru de evaluare a impactului asupra mediului pentru anumite proiecte publice şi private).
Acte cu cântec. Onţanu se face că plouă. Sau ameninţă.
Proiectul Urbanistic de Detaliu (P.U.D.) ce stă la baza construcţiei de pe Aleea Lunguleţu, ignoră parametrii urbanistici stabiliţi de Proiectul Urbanistic Zonal (P.U.Z.) al Sectorului 2, (retrageri, coeficientul de utilizare al terenului), fiind permise derogări inacceptabile de la Planul Urbanistic Zonal.
Plângerile adresate către autorităţi (Primăria sectorului, Inspectorat de stat în construcţii etc.) de către cetăţenii a căror viaţă va fi afectată de ridicarea noului bloc nu doar că au rămas nesoluţionate, ci, mai mult, primarul sectorului 2 ar fi încercat chiar să îi intimideze. Astfel, în loc să ia măsuri sau măcar să dispună o inspecţie la faţa locului pentru a verfica temeiul plângerilor cetăţenilor din Aleea Lunguleţu, Onţanu le-a răspuns acestora că acuzaţia conform căreia Primăria Sectorului 2 ar fi emis autorizaţii cu încălcarea legii este "neadevărată" şi a avertizat că aceste afirmaţii "pot atrage răspunderi juridice".
Departe de a se lăsa intimidaţi, locatarii din zonă afirmă că-şi vor continua lupta pentru oprirea construcţiei clădirii, că se vor adresa inclusiv Senatului, premierului Ponta, preşedintelui Iohannis şi, nu în ultimul rând DNA-ului, aşa cum au procedat şi cetăţenii din Aleea Luncsoara, sector doi, care au reuşit să oprească o construcţie ilegală adresându-se DNA. În cazul în care nu se vor lua măsuri, cetăţenii vor acţiona inclusiv în instanţă, demers la care nu au recurs până acum, deoarece nu au avut toate documentele, autorităţile refuzând să le pună la dispoziţie hârtiile solicitate, în temeiul legii 544 privind liberul acces la informaţii de interes public.
"Plângerea către DNA este făcută, urmează ca în zilele următoare să o trimitem. Vom face o plângere şi către Senatul României, către comisia de Petiţii, Corupţie şi Abuzuri, vom face o plângere către Secretariatul general al Guvernului, în atenţia dlui Ponta şi, în finalul finalului vom merge şi la dl Iohannis.", a declarat Dna Mariana Ionescu, unul din organizatorii protestului de astăzi.
Invitat la protest, pentru a discuta cu cetăţenii, primarul Neculai Onţanu a declarat că are alte angajamente şi nu a participat la întâlnirea cu electoratul său. Din partea primăriei, s-a prezentat doar un consilier, luat la rost de protestatari.
Merită menţionat că în sectorul 2 s-au ridicat, de-a lungul timpului numeroase clădiri ilegale. Unul din cele mai cunoscute cazuri este cel al unui bloc cu nouă etaje ridicat pe strada Aurel Vlaicu, într-o zonă de clădiri cu unu, două etaje. Deşi în 2013, Judecătoria Sectorului 2 a dispus demolarea clădirii, blocul este încă în picioare, primăria lui Onţanu tergiversând demolarea.
Protestatarilor din Aleea Lunguleţu le-a fost alături Nicuşor Dan, preşedintele Salvaţi Bucureştiul. Vorbind despre situaţia din zonă, Nicuşor Dan a arătat că aceasta nu este un caz singular şi că astfel de probleme le-au fost semnalate autorităţilor de ani de zile, fără însă vreun rezultat.
"Din punct de vedere juridic, este o problemă pe care noi o semnalăm de zece ani. Când s-au făcut aceste blocuri, prin aşa numitele planuri de sistematizare din vremea aceea, ele au fost prevăzute cu nişte spaţii verzi. Acele planuri de sistematizare au dispărut. Când s-a făcut Planul Urbanistic General s-a trecut că tot acest spaţiu este construibil şi trebuia în loc de PUZ-urile acelea, parcela cu parcelă pe care primăria le-a făcut ani în şir, trebuia ca primăria să dea PUZ-uri pentru zone cum este aceasta în care să treacă explicit că aceste terenuri sunt spaţii verzi, aşa cum erau ele trecute în planurile de sistematizare. În absenţa acestor planuri asistăm la ceea ce vedem de ani de zile, o presiune a privatului care se întâlneşte cu corupţia din primării, care dau liber la construit pe tot ce înseamnă spaţiu verde în Bucureşti ", a arătat Nicuşor Dan rădăcina problemei.
Mai merită menţionat că protestul de sâmbătă a beneficiat de sprijinul Centrului de Resurse pentru Participare Publică iar cetăţenilor din Lunguleţu le-au fost alături şi bucureşteni din alte cartiere şi sectoare (de exemplu sectorul 3), aceştia confruntându-se şi ei cu probleme similare în zonele lor.
Blocul a cărui construcţie încearcă să o oprească locuitorii sectorului 2 are Certificatul de Urbanism nr. 124CA10/1 /22.11.2012, beneficiar Futsi David, Autorizaţie de Construire 1049/52D/14.11.2014 - beneficiar RESIDENCE INN S.R.L., cu sediul în judeţul Ilfov, comuna Snagov, str. Zorelelor nr. 21A şi PUD 124CA10/1 din 22.11.2012.
Cetăţenii din Aleea Lunguletu doresc să fie consultaţi cu privire la proiect să se oprească de îndată construcţia clădirii de 8 etaje din zonă, cei responsabili de emiterea autorizaţiei de construire în condiţiile în care proiectul nu respectă legislaţia şi regulamentele în vigoare să fie sancţionaţi iar actele ce stau la baza construcţiei din Intrarea Sergent Dumitru Dardiac nr. 5, Sector 2 să fie anulate.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook