"Cursuri de autoapărare" contra rechinilor imobiliari. Salvaţi Bucureştiul anunţă un nou proiect (Video)

Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Material video pe pagina originală Epoch Times

Începând cu luna ianuarie a anului viitor, ONG-urile şi cetăţenii care se confruntă cu probleme de urbanism, construcţii, protecţia patrimoniului, protecţia mediului etc. vor beneficia de sprijin de specialitate în domeniu, graţie unui nou proiect, a căruia lansare a fost anunţată miercuri de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

Intitulat "Instrumente pentru accesul la justiţie al ONG-urilor", proiectul este realizat în parteneriat de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Asociaţia PlusMinus din Cluj-Napoca, Asociaţia Mai Bine din Iaşi, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare şi de societatea de avocatură Dobrinescu Dobrev şi vine să răspundă nevoilor unei societăţi civile din ce în ce mai excedată de multitudinea de construcţii răsărite pe spaţiile verzi, de clădirile ridicate ilegal în baza unor autorizaţii de construcţii acordate (când sunt acordate ) în condiţii dubioase şi, nu în ultimul rând, de indiferenţa sau chiar de sfidarea autorităţilor responsabile de rezolvarea acestor probleme.

Considerat una din persoanele cu cea mai mare expertiză în domeniile urbanism, construcţii, protecţia mediului şi protecţia patrimoniului, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, a prezentat miercuri, cadrul general în care se va derula proiectul.

Potrivit lui Nicuşor Dan, proiectul îşi propune să îi înveţe pe cetăţeni cum să interacţioneze cu autorităţile responsabile în domeniile menţionate anterior şi, în ultimă instanţă, dacă nu găsesc răspunsuri şi rezolvări la acestea, cum să deschidă un proces, să îl ducă până la capăt şi, ideal, să îl şi câştige.

În acest sens, vor fi organizate trei sesiuni de traininguri în Bucureşti, Cluj Napoca şi Iaşi. Adresate în mod special ONG-urilor, trainingurile vor consta într-o zi de pregătire teoretică şi o zi în care va fi simulat un proces. În cea de a doua zi a trainingului va fi invitată şi o casă de avocatură care să ofere consultaţie de specialitate.

Participanţii la traininguri vor beneficia de un curs introductiv în legislaţia aferentă domeniilor menţionate, de informaţii despre circuitul administrativ al aprobării actelor în cele 4 domenii şi modul în care se poate implica publicul pe parcursul aprobării acestor acte, cu accent pe accesul la justiţie al ONG-urilor, a explicat la rândul său avocatul Anca Vlăduţă.

Sprijinul acordat ONG-urilor nu se va finaliza odată cu încheierea sesiunilor de pregătire, participanţii beneficiind în continuare de suportul organizatorilor pentru rezolvarea problemelor concrete cu care se confrunta:

"A doua componentă, constă în faptul că, după ce ONG-urile vor învăţa în mod teoretic ce să facă, vor intra într-un program în care îi vom ajuta să facă lucrurile acestea. Fiecare ONG va avea dreptul la două procese în care vor fi ajutaţi de juriştii noştri.", a declarat Nicuşor Dan.

O altă componentă importată a proiectului este online şi va consta într-un portal web (wwww.juristurban.ro) prin intermediul căruia cetăţenii, ong-iştii, juriştii pot pune întrebări legate de urbanism, protecţia mediului, patrimoniu iar juriştii le vor răspunde.

De asemenea, pe acelaşi site va fi organizată o bază de date cu procesele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul şi procesele altor ONG-uri, în care vor fi introduse proceduri, cereri, sentinţe etc., astfel încât cetăţenii şi ONG-urile să beneficieze de toată această expertiză în nişte domenii care sunt încă la faza de pionierat.

"Este un domeniu relativ nou în drept care a început în urmă cu 5 - 6 ani şi lipsesc bazele de date relevante cu modul în care tipurile acestea de litigii se soluţionează.", a arătat Nicuşor Dan importanţa demersului, precizând că pe site se vor regăsi cel puţin 300 de hotărâri judecătoreşti, baza de date urmând a fi actualizată în permanenţă.

Pe acelaşi portal juristurban.ro funcţionează, începând cu luna decembrie 201 un call-center care oferă cetăţenilor consultanţă de specialitate în urbanism, construcţii, protecţia patrimoniului şi protejarea mediului. Cetăţenii se pot adresa call-center-ului on-line, telefonic sau prin e-mail. Modalităţile de rezolvare a situaţiilor vor rămâne într-o bază de date pentru a constitui modele pentru rezolvarea problemelor similare.

Pentru a veni şi în întâmpinarea celor care nu sunt atât de familiarizaţi cu medul online, incepând cu luna ianuarie 2015, în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi vor funcţiona centre de resurse locale în care cetăţenii îşi vor putea prezenta direct cazurile, a mai informat Nicuşor Dan.

Proiectul Instrumente pentru accesul la justiţie al ONG-urilor este finanţat prin granturile SEE, 2009-2014, în cadrul Programului Fondului ONG în România.