PSD triumfă în Comisia de Cod Electoral. Primarii vor fi aleşi în urma unui singur tur de scrutin

Valeriu Zgonea
Valeriu Zgonea (Epoch Times România)

PSD a triumfat marţi în Comisia de Cod Electoral, obţinând o victorie notabilă în privinţa modului în care vor fi aleşi primarii. Potrivit Mediafax, membrii comisiei au votat în favoarea alegerii primarilor prin vot direct, într-un singur tur de scrutin.

Alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin va dezavantaja în mod deosebit independenţii, care cu greu vor reuşi să se bată cu maşinile de propagandă de partid şi care ar avea o şansă doar întrând în turul doi, când meritele personale ale fiecărui candidat ar putea face cu adevărat o diferenţă pentru electorat.

Principiul conform căruia căruia consilierii locali şi judeţeni vor fi aleşi prin vot proporţional, pe listă, a întrunit unanimitatea opţiunilor, respectiv 15 voturi iar principiul potrivit căruia primarii vor fi votaţi prin vot direct într-un singur tur a întrunit majoritatea voturilor, respectiv 10 voturi "pentru" această varianta fiind agreată de coaliţia de guvernare.

Reamintim că opoziţia, respectiv liberalii, sunt adepţii reveniri la alegerea primarilor în două tururi de scrutin (acelaşi mod de alegere fiind susţinut şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene). Propunerea susţinută de PNL, potrivit căreia primarii ar trebui să fie aleşi în două tururi, nu a întrunit însă decât 5 voturi "pentru".

Modul în care urmează să fie aleşi preşedinţii de Consilii Judeţene a rămas deocamdată în suspans, membrii comisiei nereuşind să se pună de acord. Coaliţia aflată la guvernare a susţinut varianta alegerii acestora într-un singur tur în timp ce PNL a fost consecvent opţiunii conform căreia aceştia trebuie aleşi în două tururi. UDMR-ul s-a abţinut.

La propunerea preşedintelui Comisiei, Valeriu Zgonea, discuţia pe acest subiect se va relua săptămâna viitoare:

"În ceea ce priveşte alegerea preşedinţilor de CJ propun să facem un dialog pentru a strânge 10 voturi până săptămâna viitoare pentru a găsi o soluţie", a precizat preşedintele Comisiei, Valeriu Zgonea, în asentiment cu Mihai Voicu (PNL).

Membrii Comisiei au mai decis cu 14 voturi "pentru" şi o abţinere menţinerea pragului de 5% la alegerile locale pentru alegerea consilierilor locali şi judeţeni, decizie în dezvantajul partidelor foarte mici sau abia înfiinţate, care cu greu vor întruni acest prag.

În ceea ce-i priveşte pe candidaţii independenţi la o funcţie de consilier local sau judeţean, Comisia a decis, cu unamitate de voturi, ca atribuirea mandatului să se realizeze doar dacă aceştia obţin un număr de voturi cel puţin egal cu coeficientul electoral calculat pentru un mandat de consilier.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne