Codul Silvic, blocat în Parlament. PSD, acuzat că protejează mafia lemnului / Câte miliarde pierde România din cauza tăierilor ilegale?

Codul Silvic şi reformele cerute de societatea civilă sunt suspendate în Parlament, în timp ce ţara pierde miliarde anual din cauza tăierilor ilegale.
Tăieri în pădurile virgine (Greenpeace, Cristi Grecu)
Andrei Pricopie
13.11.2024

PSD a forţat o nouă amânare pentru Codul silvic în Comisia juridică din Camera Deputaţilor, cu intenţia - acuză USR - să nu se dea până la alegeri un vot asupra acestui proiect important şi, după alegeri, să poată masacra proiectul după cum doresc mafia lemnului şi dezvoltatorii imobiliari.

"Este vorba despre legea care ar trebui să se asigure că facem o reformă reală, astfel încât să nu mai fie tăiate ilegal pădurile din România. În fiecare an pierdem undeva la 5 miliarde de euro. Asta, conform estimărilor Comisiei Europene, din tăierile ilegale. Aveam obligaţia, ca jalon în PNRR, să trecem această lege până la finalul acestui an. După cum bine ştiţi, săptămâna trecută a intrat la Comisia de Mediu acest raport. Este vorba despre un proiect care a trecut de Senat, a ajuns la Camera Deputaţilor, are raport favorabil de la Comisia de Mediu, însă astăzi este blocat atât la Comisia de Agricultură, cât şi la Comisia Juridică, ambele comisii fiind prezidate de PSD", a declarat Diana Buzoianu, vicepreşedintă a Comisiei pentru mediu din Camera Deputaţilor.

USR a cerut includerea în Biroul Permanent pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor.

"Toţi au refuzat, nimeni nu îşi doreşte, deşi mediatic ies şi spun public că vor un nou cod silvic, vor o lege care să protejeze pădurile; toţi îşi folosesc votul pentru a bloca, de fapt, acest proiect. Despre ce este vorba şi de ce se doreşte acest lucru? Pentru că noul cod silvic conţine, deşi nu este perfect, reforme cerute de societatea civilă în ultimii ani de zile, reforme pe care PSD şi PNL s-au lăudat că le susţin şi că le votează, inclusiv la Comisia de Mediu, inclusiv la Senat, iar acum PSD nu mai vrea să-şi asume votul final până la terminarea alegerilor. Din sursele pe care noi le avem, se doreşte blocarea acestui proiect, astfel încât să ajungă să fie dezbătut şi votat după alegeri, moment în care se vor elimina foarte multe dintre reformele care au trecut şi practic va fi un proiect măcelărit", a precizat Diana Buzoianu.

Potrivit deputatei USR, vorbim de accesul liber în păduri, de obiective clare de împăduriri, de confiscarea camioanelor care transportă ilegal lemn, de criterii şi infracţiuni mult mai clare, astfel încât tăierile ilegale, precum cele care se întâmplă astăzi în Parcul IOR, să fie sancţionate cu dosare penale, nu cu amenzi de 25 de lei.

"Pe hârtie şi în declaraţiile politice, toate partidele susţin aceste reforme, însă PSD blochează ca acest proiect să ajungă pe ordinea de zi şi să fie votat", a adăugat Diana Buzoianu.

Întrebările presei

Jurnalist: Dar care a fost motivul oficial invocat în şedinţa Biroului Permanent din partea PSD?

Diana Buzoianu: Nu există un motiv oficial; de altfel, dacă ne uităm public în această campanie, PSD şi-a făcut o campanie amplă pe protejarea pădurilor şi pe faptul că vor planta păduri şi vor crea centuri verzi în jurul oraşelor. Mai important decât orice campanie şi promisiune este că, în momentul în care aceste proiecte ajung la vot, să-şi folosească voturile pentru a trece aceste reforme.

Astăzi reformele sunt blocate şi vă spun ceea ce spune şi societatea civilă, că dacă nu reuşim să trecem acest cod silvic în următoarele 2-3 săptămâni la Camera Deputaţilor, codul silvic care va trece anul viitor va fi complet diferit faţă de ceea ce ar fi trecut acum. Va fi un cod mult mai rău, un cod mult mai lax, un cod mult mai pro-mafia lemnului.

Singura modalitate prin care ne putem asigura că reformele care au trecut deja de Senat şi la Comisia de Mediu la Camera Deputaţilor vor fi şi reforme care vor trece concret în lege este să treacă aceste reforme acum, înainte de alegeri, când îi costă.

Când îi costă să dea înapoi faţă de promisiunile pe care le-au făcut.

Jurnalist: Săptămâna trecută, liberalii, prin vocea domnului Andronache susţineau nevoia urgentării dezbaterii şi adoptării acestui proiect de lege şi cereau PSD să nu încerce să tergiverseze. Cum au votat liberalii în Biroul Permanent această solicitare de trimitere la comisii?

Diana Buzoianu: Eu ştiu că a fost respinsă, că doar noi am votat pentru, dar o să mă informez mai clar pe acest subiect. În schimb, eu personal o să cer în acest plen convocarea, în paralel cu şedinţa plenului, a celor două comisii care au rămas, Comisia de Agricultură şi Comisia Juridică, pentru a fi trimis acest proiect de lege, în paralel cu plenul, la comisii, pentru a putea fi adoptat.

Şi sper, sper că PNL va vota "pentru", sper că AUR va vota "pentru", sper că minorităţile vor vota "pentru", sper că PSD va vota "pentru". Nu de altă, dar repet, în declaraţii toate partidele au spus că vor să treacă acest proiect de lege înainte de alegeri şi că vor că aceste reforme să devină realitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor