Ciupercile, elixirul unei minţi sănătoase: reduc riscul tulburărilor cognitive minore [studiu]
alte articole
Care este reţeta să îmbătrânim sănătos? Activitate fizică, nutriţie sănătoasă şi un ingredient secret: ciupercile. Potrivit rezultatelor unui studiu publicat recent în Journal of Alzheimer's Disease de către o echipă de cercetători de la Universitatea Naţională din Singapore, consumul în mod regulat al acestor alimente pe tot parcursul vieţii ar ajuta la reducerea riscului de a dezvolta tulburări cognitive minore cu aproape 50%.
Declinul cognitiv
Tulburările cognitive minore pot afecta memoria sau celelalte funcţii cognitive şi se situează lundeva între îmbătrânirea normală şi demenţă. În multe cazuri se pot dezvolta în afecţiuni mai grave, cum ar fi Alzheimer.
Printre simptome, menţionăm: scăderea memoriei, a capacităţii lingvistice, a atenţiei şi capacităţilor vizuale-spaţiale, cu o intensitate relativ scăzută, dar care nu interferează în mod semnificativ cu activităţile zilnice ale pacientului. Este, prin urmare, o tulburare dificil de diagnosticat, dar este important să fie ţinută sub control, deoarece poate reprezenta adesea anticamera patologiilor neurodegenerative.
Studiul
Cercetarea a implicat 663 de voluntari cu vârste de peste 60 de ani. Cercetătorii le-au verificat obiceiurile de viaţă şi preferinţele alimentare, concentrându-se, desigur, asupra consumului de ciuperci. Participanţii au fost apoi supuşi unei serii de teste pentru a emite un diagnostic fiabil de tulburări cognitive minore.
Datorită informaţiilor colectate, oamenii de ştiinţă au reuşit să elimine din calculele lor efectele factorilor de risc cunoscuţi pentru declinul cognitiv, cum ar fi diferite obiceiuri: fumatul, consumul de alcool, sexul şi nivelul de educaţie, boli cardiovasculare sau diabet. În acest fel, au fost capabili să evalueze exact modul în care consumul de ciuperci afectează riscul de a dezvolta tulburări cognitive minore. Din calculele lor rezultă că probabilităţile scad până la 57% cu un consum săptămânal de cel puţin 300 de grame de ciuperci, echivalentul a două porţii pe parcursul săptămânii.
Secretul longevităţii
Nu este clar în acest moment ce anume determină ca ciupercile să fie speciale. Dar autorii cercetării au o ipoteză.
“Suntem foarte interesaţi de un compus numit ergotioneina”, afirmă Irwin Cheah, un biochimist de la Universitatea Naţională din Singapore, care a participat la cercetare. "Este un compus unic, cu proprietăţi antioxidante şi antiinflamatoare, pe care organismul uman nu-l poate sintetiza singur. Se poate obţine numai prin nutriţie, iar ciupercile reprezintă una dintre cele mai abundente surse posibile".
Cheah a menţionat că următorul pas va fi, prin urmare, un studiu clinic complet, în care să se testeze eficacitatea ergotioneinei purificate şi a altor substanţe naturale pentru întârzierea dezvoltării deficitelor cognitive la persoanele cu vârste de peste 60 de ani.
Pentru un răspuns definitiv, prin urmare, vor fi necesari câţiva ani. Vestea bună este însă că ergotioneina există în cantitate mare şi în ciupercile disponibile în regiunile noastre. Nu ne rămâne decât să le consumăm!
Articol ştiinţific de referinţă: The Association between Mushroom Consumption and Mild Cognitive Impairment: A Community-Based Cross-Sectional Study in Singapore