Ciucă anunţă ruperea coaliţiei: PSD are în ADN-ul său comportamentul de partid-stat / Rămânem în executiv pentru a împiedica escaladarea abuzurilor

Nicolae Ciucă
Andrei Pricopie
07.10.2024

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a anunţat, într-un video publicat luni seară, că rupe coaliţia de guvernare pentru că "PSD are în ADN-ul său abuzul de putere", dar partidul său va rămâne în executiv "doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câştiga alegerile".

Redăm mai jos mesajul lui Ciucă adresat românilor:

Dragi români, încă o dată nu comentez decizia CCR, dar consecinţele ultimei decizii pun un mare semn de întrebare privind democraţia din România. Pentru prima dată în istoria României, o majoritate de cinci judecători, din care patru numiţi de PSD, a decis ca cineva nu poate candida.

Practic, a fost eliminat la masa verde un adversar politic (Diana Şoşoacă - n.r.). Acest lucru mă preocupă pe mine şi cred că şi pe orice cetăţean care vrea ca România să rămână un stat democratic. Nu mă preocupă dacă PSD se bucură de eliminarea unui competitor politic, ci că ar putea face lucruri de neimaginat, pentru ca PSD are în ADN-ul său abuzul de putere şi comportamentul de partid-stat.

Astăzi elimină un candidat, mâine altul, poimâine închid instituţii de presă, iar în final subordonează politic tot statul român. Mă voi asigura ca acest lucru nu se va întâmpla şi că România nu va intra total pe mâna PSD. Este o datorie de onoare şi credinţă faţă de ţara noastră.

Coaliţia de guvernare cu PSD se opreşte aici. Rămânem în executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câştiga alegerile. Sigur că PSD şi-ar dori să guverneze singur în următoarea perioadă, pentru a reintroduce cota progresivă, pentru a subordona justiţia şi instituţiile statului, pentru a direcţiona resursele financiare ale bugetului în acţiuni populiste şi către clientele de partid.

Acest lucru nu se va întâmpla. Ar fi complet iresponsabil din partea noastră să părăsim terenul de luptă şi să îi lăsăm să înainteze pe direcţia pe care au luat-o. Pe de altă parte, apreciem demersurile pentru sancţionarea legală a tuturor partidelor extremiste, şovine şi antisemite.

Aceasta este calea corectă pentru a contracara influenţa acestor curente periculoase. Cu toate acestea, noi credem în limitarea influenţei extremismului prin convingerea românilor să voteze opţiunile democratice. Reacţia solidară a populaţiei pe tema deciziei CCR este în favoarea democraţiei, nu a extremismului.

Stimaţi români, toată România vrea să trăiască într-o ţară prosperă şi liberă, nu într-un stat prizonier al PSD sau al oricărui alt partid. Direcţia democraţiilor consolidate, precum şi statutul de ţară membră NATO, UE şi parteneriatului transatlantic, reprezintă singura cale pentru România. Pentru ca aceasta înseamnă libertate, democraţie, garantarea drepturilor cetăţeneşti şi bunăstare.

Mai sunt mai puţin de două luni până la alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Putem opri aceste tendinţe atunci, altfel va fi prea târziu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor