Managerul Spitalului "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti şi un director din Primăria Capitalei, ţintele unei tentative de înşelăciune în numele DNA

Directia Nationala Anticoruptie - DNA (Epoch Times România)
Ana Ion
24.01.2025

Un bărbat de 58 de ani din Bucureşti, recidivist, a fost condamnat în prima instanţă la doi ani şi şase luni de închisoare pentru tentativa de a înşela două persoane publice în numele DNA. Victimele acestuia au fost Alexandru Ulici, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, şi Tinel Speranţiu Ticu, directorul Direcţiei Generale de Achiziţii Publice din Primăria Capitalei, relatează Libertatea.

Escrocheria care l-a vizat pe managerul Alexandru Ulici

Conform dosarului, în ianuarie 2024, Florin Georgescu l-a contactat telefonic pe Alexandru Ulici, prezentându-se drept fost procuror DNA şi susţinând că are informaţii despre o investigaţie DNA împotriva sa. Acesta i-a cerut o întâlnire, motivând că detaliile nu pot fi dezvăluite la telefon. Ulici s-a întâlnit cu el la o benzinărie, unde escrocul i-a cerut 900 de euro pentru informaţii şi pentru a-i oferi soluţii de evitare a „acţiunii DNA”.

Deşi ştia că nu are nimic de ascuns, managerul spitalului a relatat că apelul l-a surprins şi că a acceptat întâlnirea pentru a evita posibile prejudicii de imagine. La întâlnire, Ulici a realizat că bărbatul nu avea cunoştinţe reale despre el şi a refuzat cererea de bani. Ulterior, medicul a primit mesaje ameninţătoare, precum: „Stai liniştit, că o să te aranjez şi eu, că am puterea s-o fac!”, ceea ce i-a amplificat starea de temere.

Ulici a sesizat autorităţile şi a declarat că această experienţă a fost o mare frustrare, recomandând victimelor unor astfel de situaţii să apeleze la instituţiile statului.

Un director din Primăria Capitalei, următoarea ţintă

Câteva zile mai târziu, Georgescu a folosit un scenariu similar pentru a-l aborda pe Tinel Speranţiu Ticu. Escrocul s-a prezentat ca „fost colaborator DNA” şi i-a spus directorului că a avut acces la un dosar DNA împotriva sa. L-a convins să se întâlnească la o benzinărie pentru a-i oferi detalii, cerând aceeaşi sumă de 900 de euro.

În drum spre întâlnire, Ticu a devenit suspicios şi a cerut ajutorul finului său, care a urmărit de la distanţă evenimentele. La întâlnire, escrocul a repetat cererea de bani, însă Ticu a refuzat şi a depus ulterior plângere penală, suspectând că ar putea fi o înscenare.

Cu ajutorul imaginilor de la camerele de supraveghere şi informaţiilor furnizate de victime, poliţia l-a identificat pe Florin Georgescu. În faţa instanţei, acesta a recunoscut că i-a contactat pe Ulici şi Ticu, dar a susţinut că scopul său era doar să obţină informaţii despre presupusele fapte de corupţie ale acestora, negând că ar fi solicitat bani.

Judecătoria Sectorului 1 a respins apărarea sa, constatând că tactica utilizată era parte dintr-un modus operandi clar definit. Georgescu, cunoscut cu multiple antecedente penale pentru fapte similare, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare. Instanţa a subliniat că pedeapsa are rolul de a descuraja comportamentul său infracţional recurent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor