Ponta despre exploatarea aurului cu cianuri: "România ar putea lua exemplul Finlandei"
alte articole
România ar putea lua exemplul Finlandei, în ceea ce priveşte exploatarea resurselor naturale, a declarat premierul Victor Ponta după întâlnirea cu premierul finlandez. Astfel, Victor Ponta a declarat telefonic, luni seara, la Antena 3, că a putut vedea în Finlanda cum funcţionează mineritul aurifer şi susţine că exploatarea aurului se face cu cianuri, iar redevenţele sunt chiar mai mici decât cele obţinute de statul român de la Gold Corporation.
Premierul nu a declarat care este modalitatea de asociere stat-privat în Finlanda şi dacă guvernul a găsit prin această asociere posibilităţi mai bune de a obţine câştiguri la buget. Ponta a precizat că modelul acestei ţări poate fi încercat şi în România, având în vedere că în Finlanda se exploatează aurul cu cianuri, iar standardele de mediu de acolo sunt considerate a fi cele mai bune.
"În acest moment, Finlanda are 51 de mine operaţionale. Aurul se exploatează cu cianuri, nu există nicio altă tehnologie (...). De asemenea, Finlanda are cele mai înalte standarde de mediu(...). Este o ţara în care ecologia este extrem, extrem de importantă dar se exploatează cu acest cuvânt odios, cianura. Am cerut o asistenţă tehnică, pentru a afla standardele de mediu care se respectă în Finlanda", a spus premierul.
"Cred că este un argument în plus ca să nu renunţăm la proiect" a mai declarat Ponta.
În cea de-a 21 zi de protest, mii de persoane au format un lanţ uman sâmbătă seară la Bucureşti în jurul Parlamentului, timp de aproape o oră, pentru a protesta contra proiectului de lege Roşia Montană prin care controversatul proiect deschide calea exploatării celei mai mari mine de aur din Europa de către o firmă canadiană, Gabriel Resources.
Ponta a lăsat să se înţeleagă săptămâna trecută că proiectul va fi îngropat "rapid", înainte de a-şi schimba părerea şi a accepta înfiinţarea unei comisii parlamentare speciale asupra acestui proiect şi dezbateri în Parlament care sunt de aşteptat să dureze până la mijlocul lunii noiembrie.
Marţi, parlamentarii au aprobat înfiinţarea Comisiei speciale pentru proiectul de lege care reglementează exploatarea de la Roşia Montană.