Ponta, Finlanda şi elfii de la Roşia Montana

(wikipedia.org)

Încercând să îi convingă pe români cât de benefice sunt exploatările cu cianuri, premierul Ponta combate argumentele protestatarilor din Piaţa Universităţii dându-i exemplu pe finlandezi care, dacă este să îi dăm crezare premierului, şi-au tranformat ţara într-o vastă exploatare cu cianuri.

"Cred că avem multe de învăţat din Finlanda, care are importante resurse de exploatat, ei nu au închis minele. Ei au 52 de mine funcţionale şi fac această operaţiune la cele mai înalte standarde de mediu, folosind cianură, dar respectând cele mai înalte standarde. Le-am cerut sprijin tehnic" a declarat Ponta marţi.

Vestea despre declaraţiile lui Ponta a ajuns rapid în Finlanda şi a declanşat reacţii nu foarte favorabile pentru premier:

Europarlamentarul finlandez Satu Hassi, membră a partidului ecologist Liga Verde, îl acuză pe premierul Victor Ponta că a prezentat o imagine deformată şi mult prea "roz" a minelor de aur din Finlanda şi a folosirii cianurilor în exploatările de acolo", informează gândul.

"Am fost informată că premierul român Victor Ponta a prezentat o imagine foarte roz a folosirii cianurilor în minele din Finlanda. Declaraţiile sale par să se bazeze pe o dezinformare totală", a scris Satu Hassi pe blogul său

Doamna europarlamentar contrazice tot ceea ce Ponta a afirmat. În primul rând, afirmă dna Hassi, deşi în Finlanda există 52 de exploatări miniere de aur, aşa cum a spus şi Ponta, numai la câteva dintre ele se folosesc cianuri.

Referitor la cât de nepoluante sunt exploatările pe baza de cianuri, doamna Hassi declară că mineritul cu cianură nu s-au dovedit sigur nici la ei, în ciuda înaltelor standarde de care finlandezii dispun. Deşi compania ... canadiană Agnico-Eagle, care operează mina de aur din Kittila, Laponia, susţine la fel ca şi conaţionalii lor de la RMGC că cianurile sunt sunt sigure pentru mediu, în apa deversată de mină s-au înregistrat niveluri de cianură care depăşesc limita legală.

De asemenea, europarlamentarul Hassi ar mai dori să ştim că:

"Pentru români, ar putea să fie relevant să ştie că minele finlandeze nu sunt amplasate în zone dens populate. De exemplu, în Kittila sunt mai mulţi kilometri pătraţi decât oameni, densitatea populaţiei din Kittila fiind de 0,78 persoane pe kilometrul pătrat", mai scrie europarlamentarul finlandez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii