Der Spiegel: Guvernul nu va rezista în formula actuală. Motivul - proiectul Roşia Montană

Protest împotriva proiectului Roşia Monană. Piaţa Victoriei, Guvernul României, 8 septembrie 2013
Protest împotriva proiectului Roşia Monană. Piaţa Victoriei, Guvernul României, 8 septembrie 2013 (Epoch Times România)

Exploatarea minieră pe bază de cianuri de la Roşia Montană este în prezent unul dintre cele mai controversate proiecte din Europa, iar guvernul Ponta nu va rezista în formula actuală, scrie presa germană, potrivit ziare.com.

Decizia Guvernului Ponta de a aproba proiectul de exploatare minieră, care ar putea duce la distrugerea unui oraş întreg, a declanşat proteste în masă atât în interiorul ţării, cât şi în afară, remarcă Der Spiegel.

Conform publicaţiei germane, noua comisie pentru Roşia Montană nu respectă principiul transparenţei iar guvernul refuză să comenteze acest lucru, motiv pentru care situaţia rămâne neclară.

”Orice se întâmplă, guvernul român este puţin probabil să supravieţuiască în lunile următoare, în forma sa actuală”, notează Der Spiegel. De asemenea, protestatarii de la Bucureşti cer din ce în ce mai intens demisia guvernului condus de Victor Ponta, care a ajuns la putere în mare măsură din cauza promisiunilor făcute USL de a opri proiectul Roşia Montană. Între timp coaliţia este vizibil şubredă, care într-un moment îşi declară unitatea în modul de abordare a proiectului Roşia Montană şi în următorul ameninţă public că se vor despărţii din cauza problemei, susţine publicaţia citată.

”Dar retorica bâlbâită a politicii de partid s-a simţit întotdeauna mai mult ca un interludiu comic decât ca linia de complot principală în povestea de la Roşia Montană. De peste un deceniu şi jumătate, guvernul român a aruncat înainte şi înapoi această temă, dar nu a fost în stare să ia o decizie finală”, concluzionează publicaţia germană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne