Cioloş: Sistemul sanitar este parţial o sinecură pentru anumite interese

Până recent, achiziţiile de medicamente şi dotările din spitale se făceau preponderent prin negociere directă, de la firme cu care existau aranjamente, investiţiile din spitale se făceau din pixul ministrului, iar legea se putea interpreta după plac, a explicat Cioloş.
Dacian Ciolos (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
18.11.2016

Întrebat joi, la TVR, dacă ar avea încredere să se interneze în România, premierul a răspuns că a găsit spitalul în care să aibă încredere dar că, în genere, oriunde te duci la un spital îţi asumi un risc. Totodată, Cioloş a mai precizat, în cadrul emisiunii, că sistemul de sănătate este parţial o sinecură pentru anumite interese şi câtă vreme nu avem un proces transparent şi obiectiv în deciziile care se iau şi mai ales cele care vizează folosirea banilor publici, vor exista suspiciuni.

"…sigur, caut spitalul în care să pot să am încredere. (…) L-am găsit, sigur că îmi asum şi eu întotdeauna un risc, dar oriunde te duci la un spital îţi asumi un risc, important este să reducem acele riscuri care nu pot fi asumate de pacienţi şi trebuie asumate de stat sau de cei care gestionează spitalul respectiv. (…)", a declarat premierul, preluat de Mediafax, la TVR 1.

Premierul a fost întrebat şi dacă după un an de zile a reuşit "să mai taie din capetele caracatiţei mafiote din sănătate", răspunsul premierului fiind că nu vrea să arunce un blam asupra întregului sistem şi că problemele apar pentru că legislaţia - sau interpretarea ei - permite şi sunt "oameni care închid ochii la anumite ilegalităţi care se fac, pentru că există ambiguitate in procesul decizional."

Cioloş a mai afirmat în cadrul emisiunii că sistemul de sănătate "încă este, parţial, o sinecură pentru anumite interese" şi că atâta timp cât nu avem un proces transparent şi obiectiv în toate deciziile care se iau şi mai ales cele care vizează folosirea banilor publici, există suspiciuni.

Nu în ultimul rând, Cioloş a susţinut că până acum, "investiţiile în spitale se făceau din pixul ministrului" şi că fiecare director de spital "venea cu sărut mâna la domnul ministru să îi mai dea o deschidere de finanţare şi anul acesta pentru câte ceva".

În ceea ce priveşte achiziţia de medicamente, Cioloş a declarat că în spitale se căutau întotdeauna soluţii pentru ca medicamentele şi dotările să fie în cantităţi cât mai mici, pentru ca apoi să se facă "negociere directă şi a putea cumpăra tot timpul de la numite firme cu care aveau aranjamente".

Situaţia s-a schimbat, a susţinut premierul, căci în prezent, organizarea de licitaţii a fost readusă la nivel central iar achiziţiile se fac transparent, pe baza unor caiete de sarcini tip, care au fost întocmite de Ministerul Sănătăţii sau Casa de Sănătate împreună cu Agenţia Naţională de Achiziţii Publice.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor