Cioloş: Am constatat lipsa apetitului politic pentru reformarea administraţiei publice

Este nevoie de o reaşezare a aparatului administrativ pe criterii de profesionalism şi de competenţă, a atras atenţia premierul Dacian Cioloş, care a constatat încă din primele luni de guvernare că nu există "apetitul" politic necesar pentru o reformă reală în acest domeniu.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Epoch Times România)

Nu mai este mult şi se schimbă Guvernul. Indiferent cine ajunge să ţină frâiele de la Palatul Victoria după alegerile parlamentare trebuie să înceapă o reaşezare a administraţiei publice dacă vrea să aplice un program de guvernare eficient, a declarat joi, în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Victoria, premierul Dacian Cioloş.

"Indiferent cine va veni la guvernare, un viitor guvern, o viitoare majoritate, dacă vrea să aplice un program de guvernare eficient, are neapărat nevoie din punctul meu de vedere să treacă sau să înceapă cu un proces de reaşezare, de reformare a administraţiei publice, măsuri clare de creştere a eficienţei administraţiei publice. E nevoie de o reaşezare a aparatului administrativ pe criterii de profesionalism, pe criterii de competenţă", a declarat Cioloş, citat de Agerpres.

Încă din primele luni de guvernare, premierul susţine că a constatat că nu exista "apetitul" politic necesar pentru a se trece la o reformă a administraţiei.

"Am lucrat în primele luni la un astfel de pachet de reformare şi am pregătit chiar o dezbatere publică cu câteva propuneri de idei de reformare. Probabil într-un an preelectoral, într-un context în care era vorba de o relaţie dintre Parlament cu un guvern independent, fără o majoritate clar definită şi obiective clar asumate din acest punct de vedere, am constatat, din păcate, în urma acestei dezbateri publice pe care noi am dorit să o lansăm, lipsa apetitului de a aborda frontal aceste subiecte şi atunci, decât să dăm dovadă doar de eroism în acest proces de reformare fără să avem convingerea, certitudinea că putem înrădăcina acest proces de reformă, am abordat lucrurile mai mult din punct de vedere strategic", a punctat Cioloş.

În aceste condiţii, au fost reactivate anumite analize făcute deja cu sprijinul financiar din partea unor instituţii internaţionale precum Banca Mondială sau OECD, rezultând nişte strategii care pot sta la baza reformei în administraţie.

"Am dus la bun sfârşit aceste strategii. Mă refer aici la Strategia pentru funcţia publică, la Strategia pentru formarea profesională în administraţie, care pot sta la baza unui proces de reformare a administraţiei, care poate să vină în perioada imediat următoare", a precizat Cioloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne