Cioloş poate schimba legea alegerii primarilor prin OUG, chiar şi cu un an înaintea scrutinului

Invitat de liberali să dea o ordonanţă de urgenţă prin care să reintroducă alegerea primarilor în două tururi de scrutin, premierul Dacian Cioloş a susţinut că o astfel de iniţiativă nu este democratică.
Daniel Cioloş lansând programul „Fructe şi Lapte în Şcoli“
Daniel Cioloş lansând programul „Fructe şi Lapte în Şcoli“ (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

"Guvernul pe care-l conduc este un guvern independent, care nu este implicat politic. Nu cred că este democratic să modifice un Guvern prin ordonanţă de urgenţă o lege politică", şi-a explicat Dacian Cioloş refuzul de a modifica legea alegerilor locale.

În acest context, unii au ridicat problema că o astfel de schimbare a legii nu este posibilă din punct de vedere constituţional, pentru că există o decizie a CCR care statuează că nu se pot face modificări ale sistemului electoral cu mai puţin de un an înainte de ţinerea scrutinului, în timp ce alţii au invocat exigenţele Comisiei de la Veneţia care, la fel, ar interzice acest lucru.

Lucrurile nu sunt însă atât de negre precum par. Dintr-o analiză a publicaţiei Adevărul, semnată de jurnalistul Liviu Avram, care a examinat atât exigenţele Comisiei de la Veneţia, cât şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale, aflăm că, în ciuda susţinerilor contrare, modificarea legislaţiei electorale cu mai puţin de un an înainte de alegeri este posibilă.

Atât Codul de bune practici în materie electorală elaborat de Comisia de la Veneţia, cât şi jurisprudenţa constantă a CCR permit modificări legislative în interiorul acestui interval, cu condiţia ca acestea să opereze în sensul lărgirii, şi nu limitării drepturilor electorale consfinţite de Constituţie.

În aceste condiţii, deşi a mai rămas mai puţin de un an până la următoarele alegeri locale, încă este posibilă revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, chiar folosind instrumente rapide de legiferare, precum ordonanţele de urgenţă sau asumarea răspunderii Guvernului. În ambele situaţii, sunt respectate rigorile Codului de bune practici.

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin este o chestiune care ţine strict de voinţa politică a Guvernului şi a Parlamentului şi nu există nicio restricţie de natură legală. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne