Gorghiu, nemulţumită de refuzul lui Cioloş de a modifica legea alegerilor locale prin OUG

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a reacţionat prompt la refuzul premierului Cioloş de a se substitui Parlamentului, modificând prin OUG legea alegerilor locale. Gorghiu a declarat că se aştepta ca acesta să se implice, nu să invoce interpretări de partizanat politic.
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Nemulţumită de refuzul premierului de a da o Ordonanţă de Urgenţă prin care să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu şi-a exprimat public dezamăgirea faţă de atitudinea acestuia.

"Mă aşteptam că premierul şi Guvernul României să-şi asume o modificare de legislaţie în sensul asigurării reprezentativităţii aleşilor în sensul în care o competiţie reală să fie realizată mai ales prin al doilea tur de scrutin. Astăzi, primul ministru a decis să nu se implice în acest lucru, invocând o posibilă interpretare, nu stiu din partea cui, de partizanat politic. Acest proiect, şi anume alegerile în două tururi nu ţine de politic, ţine de democraţie, de societatea civilă, de drepturile cetăţenilor până una alta.", a declarat, marţi, Alina Gorghiu, la scurtă vreme după ce Cioloş a anunţat că nu consideră democratic să modifice prin Ordonanţă de Urgenţă legea alegerilor electorale, aşa cum i-a cerut PNL.

Deşi refuzul premierului de a intra în jocul PNL a fost unul tranşant, Gorghiu a mai precizat că ea va mai încerca să-l convingă pe Cioloş să-şi schimbe puntul de vedere şi, în acelaşi timp, liberalii vor face demersuri la nivel parlamentar.

"Nu pot să vă mint să va spun că sunt 100% şanse ca acest proiect să fie unul de succes, pentru ca PSD-ul este un mare adversar al alegerilor primarilor în două tururi de scrutin. Cu atât mai mult mă aşteptam la altă poziţie din partea primului-ministru cu cât în acel program pe care l-aţi văzut prevederea privitoare la alegerile în două tururi pentru primari era una extrem de importantă. Ce s-a întâmplat de atunci, eu nu stiu şi nici nu încerc să îmi ascund dezamăgirea.", a declarat Alina Gorghiu.

Întrebată despre faptul că dacă premierul are o opinie diferită faţă de PNL pe acest subiect va afecta susţinerea pe care liberalii o oferă Guvernului, Gorghiu a negat:

"Nici pomeneală! Opinii diferite au fost şi vor mai fi. Încă de la început, şi eu şi colegii mei de partid am spus că îl asigurăm pe primul ministru de toată susţinerea, dar nu necondiţionat, tocmai pentru că sunt unele proiecte de la care nu se poate face rabat. Vă mai dăm exemplu de un subiect pe care sigur vom întra în coliziune, dar cu PSD-ul, cu primul ministru: L-am văzut pe dl Dragnea iritat la maxim că domnul Cioloş ar schimba un şef de deconcentrat, Romsilva, sau nu ştiu pe cine. Vă daţi seama când se va trece la treabă şi Guvernul va face analiza pe criterii de performanţă şi profesionalism pe fiecare înalt funcţionar public sau un funcţionar public numit de PSD în acest cabinet! La primele schimbări va ieşi domnul Dragnea şi nu ştiu cum va reacţiona. Vă spun că aştept şi o listă de schimbări, mai ales că sunt multe cazuri de funcţionari publici care sunt cu semne de întrebare privind încălcarea legii. Mă aştept ca primul ministru să demareze, cu curaj, schimbările necesare.", a precizat Alina Gorghiu.

Întrebată dacă această ordonanţă este una dintre condiţionările impuse premierului, Gorghiu a parat răspunzând că nu va face niciodată ce face PSD-ul, să şantajeze guvernul pe la spate sau public dacă nu-îi pune un om sau dacă nu susţine un proiect.

Reamintim că Biroul Politic Naţional al PNL a decis, luni, să-i ceară premierului Cioloş adoptarea unei OUG care să reglementeze alegerea primarilor în două tururi de scrutin, aşa cum a cerut "Strada."

"Cred că este cel mai important proces pentru comunităţile locale şi este primul scrutin după manifestaţiile cetăţenilor, de la finalul anului trecut. Una din revendicările concrete pe care aceştia le-au avut a fost revenirea la un proces electoral bazat pe două tururi de alegeri. Este o idee pe care am susţinut-o fără rezerve. (...) Am avut un proiect de lege în acest sens care şi acum se află în comisia de cod electoral. Din păcate, trebuie să mărturisesc şi eu, şi colegii mei că nu am avut numărul suficient de parlamentari pentru a urni acest proiect în Parlamentul României", a declarat luni copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, adăugând că marele adversar al acestui proiect este PSD-ul.

Copreşedintele PNL a mai susţinut că, în prezent, singura variantă realistă pentru a se face această schimbare este adoptarea acestei prevederi prin OUG, motiv pentru care membrii Biroului Politic Naţional au ajuns la concluzia că trebuie să îi propună premierului Cioloş să ia în considerare solicitările pe care societatea civilă le-a avut.

Mai amintim că în programul de guvernare anunţat de Cioloş cu o zi înainte de validarea miniştrilor săi de către Parlament, era inclusă revenirea "urgentă" la alegerile locale în două tururi.

O zi mai târziu, după discuţii cu partidele, premierul a trimis Parlamentului o variantă "îmbunătăţită" a programului de guvernare din care lipsea promisiunea modificării legii electorale, astfel încât alegerile pentru primari să se desfăşoare în două tururi. Varianta iniţială a fost respinsă atât de PSD, cât şi de PNL, relata, la momentul respectiv, Hotnews.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne