Uniunea Salvaţi Bucureştiul îi cere lui Cioloş să-şi reconsidere refuzul de a modifica legea alegerilor locale

Formaţiunea politică înfiinţată de Nicuşor Dan, considerat unul dintre cei mai redutabili competitori la Primăria Capitalei, îi cere premierului să revină asupra deciziei de a nu modifica, prin OUG, modul în care sunt aleşi primarii.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Uniunea Salvaţi Bucureştiul solicită premierului Dacian Cioloş să revină asupra refuzului de a modifica legea alegerilor locale pentru reintroducerea alegerii în două tururi a primarilor.

În contextul în care premierul Cioloş a refuzat, marţi, cererea liberalilor de a da o ordonanţă de urgenţă pentru revenirea la alegeri pentru primari în două tururi de scrutin, motivând că nu e democratic ca un Guvern să modifice prin ordonanţă de urgenţă o lege politică, USB susţine că Guvernul are responsabilitatea pentru organizarea de alegeri corecte şi care să garanteze şanse egale pentru toţi competitorii.

În opinia reprezentanţilor USB, chiar dacă Legea alegerilor locale a fost votată de Parlament, în condiţiile în care aceasta este vădit nedemocratică şi este contestată de practic toate vocile societăţii civile, Guvernul are obligaţia să lanseze o dezbatere publică prin Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic şi, în condiţiile în care societatea se pronunţă pentru modificarea legii, să o facă prin ordonanţă de urgenţă.

"Guvernul Cioloş pare că nu înţelege că are o responsabilitate faţă de societate, nu este doar o anexă a Parlamentului care l-a numit. Guvernul Cioloş a fost numit în urma unei puternice revolte a societăţii faţă de clasa politică în ansamblul ei, pentru a guverna în mod rezonabil şi a organiza în mod democratic alegerile. Dacă în chestiunea esenţială a alegerii primarilor, de care depinde viaţa cetăţenilor în următorii patru ani, Guvernul Cioloş se derobează de responsabilitate, nu înţeleg rostul acestei guvernări şi nu înţeleg rostul Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic”, a declarat Nicuşor Dan, preşedintele Uniunii Salvaţi Bucureştiul, potrivit comunicatului de presă remis Epoch Times.

USB mai reaminteşte că alegerea primarilor într-un singur tur are mai multe aspecte nedemocratice, dovedite la alegerile locale din 2012, respectiv:

- Permite alegerea primarilor cu mai puţin de 50% din voturi, aceştia nereprezentând o majoritate şi nefiind reprezentativi pentru colectivitate;

- Favorizează primarii în funcţie, majoritatea acestora fiind realeşi aşa cum s-a văzut la scrutinul din 2012;

- Anulează dezbaterea electorală, primarii în funcţie nedorind să participe la dezbateri pentru a nu aduce notorietate contracandidaţilor;

- Forţează votul util şi nu dă posibilitatea cetăţenilor să se exprime în primul tur pentru candidaţii cu care rezonează.

"Democraţia funcţionează prin majorităţi. A permite alegerea unui primar care nu este votat de o majoritate nu este democratic. E foarte simplu", concluzionează Nicuşor Dan, preşedintele Uniunii Salvaţi Bucureştiul.

Reamintim că Biroul Politic Naţional al PNL a decis, luni, să-i ceară premierului adoptarea unei OUG care să reglementeze alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Cioloş a declinat propunerea, afirmând că nu consideră democratic să modifice prin Ordonanţă de Urgenţă legea alegerilor electorale, aşa cum i-a cerut PNL.

"Guvernul pe care-l conduc e un guvern independent, care nu e implicat politic. Nu cred că e democratic să modifice un guvern prin ordonanţă de urgenţă o lege politică”, a declarat Cioloş, marţi.

Mai amintim că în programul de guvernare anunţat de Cioloş cu o zi înainte de validarea miniştrilor săi de către Parlament, era inclusă revenirea "urgentă" la alegerile locale în două tururi, aceasta fiind una din cele mai importante cereri ale protestelor anti-Sistem declanşate de tragedia din Colectiv.

O zi mai târziu, după discuţii cu partidele care au dezbătut şi adoptat legile electorale, inclusiv cea a alegerilor locale, premierul a trimis Parlamentului o variantă "îmbunătăţită" a programului de guvernare din care lipsea promisiunea modificării legii electorale, astfel încât alegerile pentru primari să se desfăşoare în două tururi. Varianta iniţială a programului de guvernare a fost respinsă atât de PSD, cât şi de PNL, relata, la momentul respectiv, Hotnews.

Mai merită precizat că, potrivit unei analize realizată recent de „Adevărul”, care a examinat atât exigenţele Comisiei de la Veneţia, cât şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale din România, modificarea legislaţiei electorale cu mai puţin de un an înainte de alegeri este posibilă legal, în pofida susţinerilor contrare pe care actori politici interesaţi le afirmă public în ultima vreme.

Potrivit sursei citate, atât Codul de bune practici în materie electorală elaborat de Comisia de la Veneţia, cât şi jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale permit modificări legislative în interiorul acestui interval, cu condiţia ca acestea să opereze în sensul lărgirii, şi nu limitării drepturilor electorale consfinţite de Constituţie. În consecinţă, deşi a mai rămas mai puţin de un an până la următoarele alegeri locale, încă este posibilă revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, inclusiv prin instrumente rapide de legiferare, precum ordonanţele de urgenţă sau asumarea răspunderii Guvernului.