Fără privilegii pentru "aleşi". Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, neconstituţională

Curtea Constituţională a României a decis, în unanimitate, că legea pensiilor speciale pentru aleşii locali este neconstituţională.
Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

La finele anului trecut, Guvernul Cioloş a sesizat Curtea Constituţională cu privire la legea prin care aleşii locali ar urma să primească pensii speciale de până la 6.000 de lei pe lună. Decizia Curţii a venit miercuri - legea este neconstituţională.

"Nu se spune dacă această sumă care se acordă este pensie, este indemnizaţie, este salariu, este un cadou. Nu se spune în lege nicăieri. Legile trebuie să fie clare, predictibile şi aşa mai departe. Se încalcă aceste aspecte. Pe urmă e o problemă de inegalitate, pentru că unii aleşi primesc, alţii nu primesc. Orice cheltuială bugetară trebuie să se indice sursa de finanţare", a explicat Augustin Zegrean, citat de stiripesurse.ro.

Anterior, Guvernul a transmis, în cadrul unui comunicat de presă, că sesizarea are în vedere încălcarea mai multor articole din Constituţie, referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiţi aleşi locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale şi neasigurararea finanţării pentru indemnizaţiile nou create.

"În forma adoptată, există cel puţin 16.300 de potenţiali beneficiari ai legii. Efortul bugetar în 2016 se ridică la 469 milioane lei. În urma impozitării acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, şi tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. În plus, având în vedere că legea retroactivează, numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca şi impactul asupra bugetului de stat.", informează Guvernul.

Pentru mai multe detalii despre Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali intraţi aici.