Cristian Preda: PNL practică un soi de şantaj la adresa lui Cioloş. Foloseşte "Strada" împotriva lui

Premierul Dacian Cioloş are dreptate în disputa cu PNL privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, este de părere europarlamentarul Cristian Preda.
Cristian Preda
Cristian Preda (Epoch Times România)

Într-un interviu acordat RFI, Cristian Preda a criticat atitudinea liberalilor care i-au cerut cu o zi în urmă premierului Dacian Cioloş să dea o Ordonanţă de Urgenţă astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

"Dacian Cioloş are dreptate. Nu e nici democratic şi nu e nici posibil din punct de vedere constituţional, pentru că există o decizie a Curţii, care statuează clar că nu se pot face modificări ale sistemului electoral pe ultima sută de metri, în ultimul an înainte de ţinerea scrutinului. Sincer, nu mă aşteptam ca PNL să încerce să folosească societatea sau strada, cum i se spune, împotriva Guvernului, pentru că tot PNL a susţinut Guvernul în numele străzii.

E un joc politic, un soi de şantaj la adresa premierului Cioloş şi nu cred că era cazul ca aşa ceva să se întâmple în acest moment. Cred că e în interesul PNL să aibă o bună cooperare cu Guvernul", a declarat Cristian Preda, adăugând că, în ceea ce îl priveşte, susţine alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Liberalii i-au cerut lui Dacian Cioloş să ia în considerare o Ordonanţă de Urgenţă prin care să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, însă premierul a refuzat pe motiv că nu este democratic să modifice prin OUG legea alegerilor electorale.

"Guvernul pe care-l conduc e un guvern independent, care nu e implicat politic. Nu cred că e democratic să modifice un guvern prin ordonanţă de urgenţă o lege politică”, a declarat Dacian Cioloş.

Vestea nu i-a bucurat prea tare pe liberali. Şefa PNL Alina Gorghiu a precizat că nu se aştepta ca premierul să nu-şi asume această schimbare, având în vedere că era inclusă iniţial în programul de guvernare.