Cioloş, lecţie de educaţie civică: "Trebuie să ne implicăm nu doar stând în faţa calculatorului dând like-uri"
alte articole
Mai mult ca oricând, în perioada pe care o trăim în momentul de faţă, avem nevoie să ne implică nu doar pentru bunul mers al societăţii în general, ci mai ales pentru noi înşine, pentru nevoia noastră de a evolua, nu mai putem delega această responsabilitate altora, nu mai e suficient, chiar dacă trăim în democraţie, a remarcat sâmbătă, la Conferinţa TEDx Eroilor, fostul premier tehnocrat Dacian Cioloş.
Valorificarea unicităţii
"În democraţia de astăzi cred că nu mai e suficient să spunem că ne-am făcut treaba faţă de societate delegând atribuţiile noastre unor lideri, prin vot, punându-i în frunte, sau eu ştiu, plătind cotizaţii în stânga şi în dreapta, făcând donaţii pentru anumite asociaţii. Societatea are nevoie în momentul de faţă de fiecare dintre noi pentru că eu am convingerea că fiecare dintre noi suntem unici şi dacă Dumnezeu ne-a făcut unici şi ne-a pus în această societate înseamnă că unicitatea asta a noastră este necesară pentru ca lucrurile să poată să avanseze, să meargă mai bine, pentru a putea ameliora şi îmbunătăţii viaţa societăţii, a comunităţii în care trăim.
Deci în măsura în care suntem conştienţi de faptul că avem această unicitate, şi această specificitate, cred că decurge de la sine înţeles faptul că dacă nu valorificăm unicitatea asta fiecare în felul în care simţim că putem să o facem, dacă nu o valorificăm, societatea va fi cu atât mai imperfectă şi evoluţia societăţii noastre va avea de suferit. Sigur că lucrurile merg înainte, cu sau fără noi. Dar dacă noi nu acceptăm să ne asumăm responsabilitatea asta colectivă, nu avem de ce să ne aşteptăm ca lucrurile din punctul nostru de vedere să meargă mai bine."
O guvernanţă de networking
"Pe de altă parte cred că, eu cel puţin aşa simt, suntem în perioada actuală într-o fază de tranziţie, o tranziţie în modul de guvernanţă a societăţilor, de la o guvernanţă piramidală la o guvernanţă de networking, la o guvernanţă de reţea. Altfel spus, cred că în perioada următoare nu vom mai putea găsi soluţiile la problemele cu care ne confruntăm doar delegându-le responsabilitatea unor lideri, oameni politici, care, mai mult, au făcut o meserie din activitatea de om politic, ceea ce nu cred că e un lucru bun. Deci nu vom mai găsi soluţii delegând unui grup de oameni, de lideri conducerea societăţii, avem nevoie să ne asumăm noi, în grupurile noastre care trebuie puse în conexiune ca să putem împreună găsi soluţiile la problemele pe care le avem. Şi deci cu atât mai mult în acest context e nevoie de implicarea dvs., a fiecăruia personală.
Asta nu v-o spun pentru a mă deroba eu de anumite responsabilităţi, dar v-o spun şi pentru că în ultima perioadă am primit foarte multe solicitări aproape culpabilizatoare – de ce nu te implici, de ce nu te mai implici, şi vreau să vă spun că răspunsul pe care îl dau e acesta: cu toţii trebuie să ne implicăm în mod activ, nu doar stând în faţa calculatorului, nu doar dând like-uri, nici măcar doar ieşind în stradă. E un prim pas esenţial să ştii să-ţi aperi nişte valori şi nişte principii, da, e nevoie de mai mult decât atât. Energia asta a contestării care e deja o formă de exprimare a unor aşteptări vis-a-vis de modul în care vrem să meargă societatea înainte, energia asta a contestării e important să o putem canaliza într-o energie pozitivă a construcţiei. Şi eu sunt convins că această energie cu imaginaţia pe care o avem, cu experienţele pe care le-am trăit fiecare, ne poate ajuta să găsim soluţiile cele mai bune împreună."
Asumarea de sine
"Implicarea asta în societate presupune înainte de toate o asumare de sine. Deci societatea din punctul meu de vedere nu are nevoie de frustrările noastre, ci are nevoie în primul rând de ideile noastre constructive. Asta înseamnă pentru mine atunci când decid să mă implic în societatea să o fac după ce ştiu ce aştept eu însumi de la mine în primul rând, nu de la societatea, nu de la ceilalţi, ci ceea ce aştept în primul rând de la mine. Şi în momentul în care ştiu ce aştept de la mine, atunci pot să aduc ceva societăţii, pot să aduc ceva comunităţii în care trăiesc. Altfel, atâta timp cât eu nu mă asum pe mine însumi, tot o formă de delegare a responsabilităţii este, chiar dacă spun că mă implic.
Şi aici cred că e important să abordăm implicarea asta în comunitate cu ceea ce numesc mentalitate deschisă. Adică să mă preocupe în primul rând ceea ce aşteaptă şi interesează pe ceilalţi şi modul în care competenţele mele, ceea ce e mai bun în mine, poate să ajute la a construi mai bună lumea şi societatea în care trăim. Deci implicare activă în comunitate, odată ce ştiu foarte clar ce vreau de la mine şi ce pot să aduc societăţii, şi cred că abia în momentul respectiv, când ştiu ce să-mi asum eu însumi, putem vorbi şi de patriotism."
Patriotism
"Apropo de populism şi de modul în care se face politică în momentul de faţă şi în care se vorbeşte de patriotism, am vrut să ating şi subiectul acesta pentru că eu cred că dacă în urmă cu câteva zeci de ani pentru înaintaşii noştri patriotism însemna să apere chiar fizic pământul pe care trăiau şi pe care trăim, în momentul de faţă, pentru mine patriotismul înseamnă în primul rând să apărăm valorile care ne construiesc şi care ne definesc pe noi ca şi societate. Şi să le apărăm nu împotriva cuiva, ci să le apărăm în societatea şi în comunitatea în care trăim.
În societatea modernă, deschisă în care trăim, în care cu câteva zeci de euro putem traversa Europa în avion aproape zilnic, cred că patriotismul înseamnă tocmai asumarea identităţii noastre ca individ, ca parte a unei comunităţi care are nişte valori şi care are nişte principii şi care are o specificitate care vine să întregească lumea în care trăim şi nu să pună în conflict specificitatea noastră cu specificitatea celorlalţi. Cred că în felul acesta putem vorbi de patriotism, nu ca un orgoliu de neam ci ca o demnitate a neamului din care facem parte. Şi cred că în felul acesta România şi noi ca societate ne putem regăsi încrederea care de multe ori ne lipseşte, pentru că-i ascultăm mai mult pe cei care scot în evidenţă lucrurile mai puţin bune din societate şi nu atât soluţiile prin care să putem să trecem peste ele şi să le putem rezolva.
Vreau să-mi exprima încrederea că ceea ce ne-a dat nouă Dumnezeu, fiecăruia dintre noi, e suficient nu doar să ne facem noi viaţa mai bună, ci ca să ne simţim împliniţi pentru ceea ce facem pentru comunitatea în care trăim. Şi asta vă propun să facem împreună, să nu mai delegăm responsabilităţile noastre altora, ci să ne asumăm fiecare lucrul acesta acolo unde trăim."