Întâlnire cu aleşii USR: "Justiţia versus corupţia e o temă preluată doar de USR"

În timp ce PSD cere românilor să aleagă între cătuşe şi pâine, USR luptă pentru o mai bună gestionare a bugetelor publice, pentru eficienţă fără bani cheltuiţi în plus, pentru transparenţă şi justiţie, au explicat aleşii USR.
Loredana Diacu
07.05.2017

alte articole

Întâlnire cu aleşii USR (Epoch Times)
Loredana Diacu
07.05.2017
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

Uniunea Salvaţi România i-a invitat, sâmbătă, pe cetăţeni la o întâlnire cu parlamentari, consilieri generali şi consilieri locali ai USR, astfel încât oamenii să afle pe cine au votat, ce fac aleşii lor şi să poată discuta cu ei subiecte de maximă actualitate politică.

La întâlnire, organizată la clubul Green Hours din Bucureşti, au luat parte senatorul Vlad Alexandrescu, istoric, profesor şi politician român, fost ambasador al României în Luxemburg şi ministru al Culturii în perioada 2015-2016, senatoarea Silvia Dinică, membră a Comisiei economice, industrii şi servicii şi în Comisia pentru transporturi şi energie, consilierii generali Raluca Teodor, Octavian Berceanu şi Alin Arsu, consilierii locali Adrian Alexandru şi Cristina Neagu de la Consiliul Local Sector 2, Cristian Bulfon de la CL sector 1 etc.

În cadrul întâlnirii, reprezentanţii USR au vorbit despre activitatea lor, demonstrând că se poate să ajungi din simplu cetăţean legiuitor sau consilier doar prin implicare şi din dorinţa de a face ceva bun pentru cetăţeni.

"Ce ne-a făcut să ne implicăm atunci (la începuturile USR n.r.) a fost că am realizat că singuri, ca indivizi, nu putem realiza proiecte şi iniţiativele pe care ni le dorim cu toţii şi că împreună putem face mai mult. Ideea a fost că împreună să putem face mai mult pentru acest oraş în care mulţi dintre noi ne-am născut, îl iubim.", a rememorat Silvia începuturile USB-ului, formaţiunea ce a dat un rezultat spectaculos de bun la alegerile locale din Bucureşti pentru ca apoi să genereze USR-ul.

La rândul său, Adrian Alexandru (Consiliul Local sector 2) a vorbit despre consiliile locale, explicând că acestea sunt practic un fel de parlamente de sector care votează bugete şi iniţiative, rolul acestora fiind deci foarte important. Fără "complicitatea" consiliilor, primarii nu pot face nimic, a susţinut consilierul. Alexandru a mai povestit cum au reuşit cei de la USR să schimbe radical modul în care se lucrează în consilii, generând transparenţa, dezbateri reale pe bugete şi proiecte etc.

Astfel, dacă la început când au intrat în primăria sector 2, consilierii nu aveau voie, de exemplu, să urce la etajul unde erau comisiile de urbanism, acum aleşii locali primesc informaţiile de care au nevoie, proiectele şi hotărârile sunt afişate pe site-ul primăriei etc., a explicat Alexandru. În opinia acestuia, este nevoie de o implicare mai mare a cetăţenilor şi de mai multă cooperare între oameni şi consilieri, pentru că municipalităţile să lucreze cu adevărat pentru oameni nu pentru grupuri de interese cum se întâmplă acum.

Nu la fel de bine stau lucrurile şi în Consiliul General al Capitalei unde, potrivit Ralucăi Teodor, consilierii se lovesc de blocaje şi de lipsa de transparenţă. Astfel, Teodor a explicat că proiectele li se aduc de multe ori chiar înainte de şedinţă sau uneori nu li se aduc deloc. Celor de la USR chiar li s-a explicat, susţine Teodor, că PSD şi ALDE votează în timp ce opoziţia trebuie să critice, context în care oricum nu este relevant dacă primesc la timp proiectele de hotărâre pentru a se documenta.

"Activitatea noastră din Consiliul General e îngreunată de majoritatea PSD-ALDE care poate trece toate proiectele fără ca părerea sau votul nostru să conteze, din păcate. (...) În plus tocmai a trecut legea pe care PSD a propus-o, şi anume ca chestiunile legate de patrimoniu să fie votate cu 50% plus 1 în loc de două treimi din membri. Pe aceste proiecte de patrimoniu noi reuşeam să avem o voce. Din păcate această nouă lege ne va împiedica şi mai mult să blocăm anumite proiecte de urbanism care, din punctul nostru de vedere, nu sunt benefice oraşului.", a explicat Teodor.

De partea sa, Vlad Alexandrescu a explicat că USR-ul este singurul care a preluat cu adevărat tema luptei anticorupţie, în timp ce PNL doar se preface.

"În momentul de faţă, în România, există o temă majoră - tema Justiţiei versus tema Corupţie. E o temă care de fapt nu este preluată în momentul de faţă de niciun partid decât de USR. PNL se face că vorbeşte despre justiţie. Şi asta vedem în fiecare zi în Parlament. Adică în momentul în care se afişează pe tabela de marcaj votul în legătură cu anumite iniţiative, foarte rar regăsim cifra aritmetică a USR plus PNL plus eventual PMP, că de UDMR nu poate fi vorba.

Şi atunci, în momentul în care voturile sunt dramatic mai puţine ne punem şi noi firesc problema că sunt o parte din PNL care votează cu PSD. Lucrul acesta este din păcate valabil şi în comisii, unde e mai dramatic, pentru că în comisii se întâmplă modificările de fapt care ajung în plen la vot. În plen e destul de greu să modifici o iniţiativă legislativă astfel încât să elimini din ea părţile foarte toxice", a precizat Vlad Alexandrescu.

Senatorul a mai vorbit şi despre proiectul legii salarizării, arătând că PSD ţine poporul "în lesă scurtă", cu alte cuvinte într-o dependenţă psiho-emoţională, promiţând măriri de salarii ce vor veni gradual, de-a lungul anilor, măriri care, dacă vor fi acordate, vor amaneta viitorul ţării. Aceste măriri sunt promise în timp ce PSD dă asaltul contra justiţiei, cei dependenţi fiind prinşi în dilema de a alege între cătuşe şi pâine.

"Noi trebuie să spargem această dependenţa psihoemoţională, PSD-ul nu ne dă nimic, aceştia sunt banii românilor.", a explicat Alexandrescu.

Senatorul a mai anunţat că a elaborat un document cu un set de valori pe care USR să şi le poată asuma ca partid, căci este foarte important ca pe chestiunile importante formaţiunea să aibă o voce unitară, ceea ce nu înseamnă însă că parlamentarii vor fi împiedicaţi să voteze conform propriei conştiinţe. Documentul urmează să fie dezbătut la congresul partidului ce va avea loc în perioada 12-14 mai.

"E foarte important ca la Congres să cădem de acord pe un set de valori comune pe care să le putem asuma ca partid câci au fost în diverse momente importante bâlbâieli sau contradicţii între membri marcanţi şi au fost puncte de vedre pe care simpatizanţii noştri nu le-au înţeles. (...) Asta nu înseamnă că cineva pus într-o situaţie de vot să fie împiedicat să voteze potrivit conştiinţei. Dar una e să votezi potrivit conştiinţei dar având ideea că partidul sprijină în mare nişte valori fundamentale şi alta e să nu existe niciun fel de reprezentare a ceea ce partidul vrea." a declarat Alexandrescu.

Senatorul a explicat că documentul redactat de el pleacă de la ideea că liberatatea este valoarea de bază. În jurul liberatăţii individuale şi de grup se poate crea prosperitate, se poate crea o societate echitabilă şi se poate adăuga valoare şi confort lumii în care trăim, a susţinut Alexandrescu.

"Valoarea fundamentală a acestei platforme este libertatea şi libera iniţiativă, antreprenoriatul, inovaţia!", a declarat senatorul.

România fiind însă o ţară cu probleme economice şi cu mulţi oameni săraci este însă nevoie şi de o anumită sensibilitate socială pe care USR trebuie să şi-o asume, pentru ca toată lumea să aibă acces la educaţie, la reprezentare etc.

Un alt pilon al documentului constă în ideea respectării drepturilor omului şi ale minorităţilor, crede Alexandrescu, căi USR trebuie să fie un partid modern, european.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor