Cioloş, despre preluarea Preşedinţiei Consiliului UE: "România e obligată de destin să-şi asume o anumită viziune"

Unele acte normative la nivel european, asupra cărora România va avea influenţă de la nivelul Preşedinţiei Consiliului UE, au început deja să fie dezbătute. Se impune, aşadar, crearea în cadrul Guvernului a unei structuri care să urmărească agenda europeană, consideră Cioloş.
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Florin Chirila/Epoch Times)

Preluarea de către România, în prima jumătate a lui 2019, a Preşedinţiei Consiliului UE, reprezintă "o oportunitate" şi "o responsabilitate" pentru ţara noastră şi obligă România la asumarea unei viziuni legate de Uniunea Europeană, a explicat marţi fostul premier Dacian Cioloş, în cadrul unei dezbateri organizate de Grupul de Dialog Social (GDS). Totodată, Guvernul va trebui să acţioneze din timp, pentru ca ţara noastră să poată avea un rol cât mai de impact, crede Cioloş.

"Preşedinţia aceasta rotativă este o oportunitate şi o responsabilitate în acelaşi timp şi acum depinde cum o să o tratăm. (...) Cred că România e obligată de destin, în perioada următoare, cumva, să-şi asume o anumită viziune legată de Uniunea Europeană, ceea ce ne-am cam ferit să facem de când am intrat în Uniunea Europeană, pentru că, probabil, pentru multă lume, şi mai ales în mediul politic, pentru politicieni, probabil că e mai confortabil să alimentezi ideea aceasta de periferie europeană: noi suntem la periferie, noi nu prea contăm", a declarat Cioloş, citat de Agerpres, în cadrul dezbaterii intitulate "Preşedinţia română a Consiliului UE. Cât suntem de pregătiţi?"

Cioloş a reamintit că, până acum, România nu prea şi-a asumat un rol central şi a precizat că de data aceasta vom fi obligaţi să ne asumăm rolul de producător de idei, de politici europene, să fim proactivi.

"România poate să influenţeze ce se întâmplă la nivel european în funcţie de ce poate să pună pe masă, de forţa pe care o are. (...) De data asta, vom fi obligaţi cumva, vom fi puşi în postura să ne asumăm şi rolul de producător de idei, de politici europene, deci, să trecem (...) la postura de proactivitate. (...) Este o oportunitate acest lucru, pentru că, chiar dacă agenda europeană de care ne vom ocupa noi în perioada respectivă vine cumva din urmă, foarte puţine lucruri o să le putem aduce noi, ca atare, ca idei noi, ca propuneri legislative noi, pentru că nu e rolul Consiliului, dar viziunea pe care o avem poate să influenţeze foarte mult. Ce anume? Compromisul care va fi adoptat de Consiliu şi de Consiliu şi Parlament, atunci când se adoptă acte normative. Aici e rolul cheie al Preşedinţiei din punctul meu de vedere", a susţinut Dacian Cioloş.

Conform fostului premier, unele acte normative la nivel european, asupra cărora România va avea influenţă de la nivelul Preşedinţiei Consiliului UE în primul semestru 2019, au început să fie dezbătute la nivelul PE, CE şi în Consiliu încă de pe acum. În acest context este esenţial să existe în cadrul Guvernului o structură care să urmărească toată agenda europeană, actele normative şi România să înceapă să-şi exprime punctele de vedere, să le pună în dezbatere.

Nu în ultimul rând, Dacian Cioloş a subliniat că modul în care România va conta în procesul decizional european la momentul deţinerii Preşedinţiei va depinde şi de "situaţia politică şi de credibilitatea Guvernului şi a membrilor Guvernului, la momentul respectiv".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne