Cioloş: Dacă nu se adopta OUG 13, ar fi fost şanse mari ca România să intre în Schengen cu spaţiul aerian

Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Dacă nu ar fi existat situaţia creată de OUG nr. 13, ar fi fost şanse mari ca România să intre anul acesta în Spaţiul Schengen cel puţin cu aeroporturile, a opinat joi fostul premier Dacian Cioloş, în cadrul unei conferinţe susţinute la Cluj Napoca, relatează Mediafax.

Cioloş a mai subliniat că statul român trebuie să dea garanţii atât în ceea ce priveşte respectarea statului de drept, dar şi în materie de politică bugetară, pentru a nu pune în pericol evoluţia economică a ţării.

”Dacă nu ar fi fost situaţia prin care am trecut la sfârşitul lunii ianuarie – începutul lui februarie cu nr. 13, ar fi fost şanse mari ca anul acesta România să fi intrat în spaţiul Schengen cu aeroporturile cel puţin, cu spaţiul aerian.

Este important să dăm garanţii clare privind respectarea statului de drept şi de luptă împotriva corupţiei nu doar la nivelul societăţii, pentru că societatea şi-a făcut temele foarte bine, dar şi la cel al clasei politice, să arătăm că putem menţine o creştere economică sănătoasă prin deciziile politice pe care le luăm, inclusiv cele de politică bugetară.

Unul dintre atuurile României este că este unul dintre statele europene cu cel mai mare potenţial de creştere economică pe termen mediu şi lung, care înseamnă atragere de investiţii. Dacă luăm decizii care riscă să pună în pericol evoluţia economică, punem frână acestui proces", a declarat Cioloş.

În contextul în care pe plan internaţional se vorbeşte despre Uniunea Europeană cu "ritmuri diferite", Cioloş opinează că ţara noastră poate să facă în aşa fel încât să nu devină o victimă a dezbaterilor europene şi a deciziilor care se vor lua privind viitorul UE, ci să creeze o oportunitate pe care să o valorifice.

”Să renunţăm la o abordare de periferie şi să ne poziţionăm în centrul dezbaterilor, în nucleul dur al dezbaterilor. Cât timp vom avea o abordare de periferie, să mergem pe sub bară, fără să deranjăm prea mult, nu avem pretenţii de la alţii să ne vadă altfel”, a susţinut fostul premier.

Dacian Cioloş a luat parte, joi, la dezbaterea cu tema „Uniunea Europeană post-Brexit şi locul României. De la scenarii la realităţi”, organizată de Grupul de Reflecţie şi Analiză Internaţională „Citadel” al Facultăţii de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne