Ciocniri violente în China: zeci de mii de chinezi ies în stradă [video]

Proteste în oraşul Maoming, China.
Proteste în oraşul Maoming, China. (Twitter/@langzichn)

Pe 30 martie, zeci de mii de locuitori au protestat în oraşul Maoming din sudul Chinei, provincia Guangdong, împotriva amplasării unei instalaţii petrochimice în oraş. Ciocnirile între protestatari şi forţele de poliţie armate au provocat un număr mare de răniţi, în timp ce autorităţile au cenzurat ştirile şi au susţinut că reacţia a fost orchestrată de "un număr mic de huligani".

Fotografiile postate pe site-urile de social media chineze arată oameni plini de sânge pe faţă şi pe tricouri, în timp ce alţii zac bătuţi inconştienţi pe jos. Un număr mare de protestatari au acuzat poliţiştii anti-revoltă de atacuri violente împotriva activiştilor paşnici - folosind bastoane, gaze lacrimogene şi tunuri de apă.

Multe dintre postări au fost rapid şterse de pe site-urile din China, dar au rămas disponibile în afara Chinei.

Un video încărcat pe youtube arată un grup mare de poliţişti înarmaţi, lovind cu bastoane şi scuturi manifestanţii care se strângeau în faţa clădirii guvernului municipal din Maoming.

Estimările privind numărul morţilor şi răniţilor variază: participanţii au estimat că opt persoane au murit şi 300 sute au fost rănite, deşi aceste afirmaţii nu sunt uşor de verificat. Martorii oculari susţin că mai mult de 1.000 de poliţişti au fost trimişi pentru a reprima violent protestatarii.

Guvernul local a publicat un anunţ pe site-ul său oficial în care afirma că "nimeni nu a murit", fără a menţiona însă nimic despre răniţi sau despre represiune. În anunţ au fost menţionaţi condamnaţi, de asemenea, cei "câţiva scandalagii" care se presupune că au aruncat cu pietre şi sticle de apă duminică seară.

Protestele au început cu câteva sute de persoane de dimineaţă şi au ajuns, treptat, la zeci de mii de oameni. Protestatarii au solicitat o întâlnire cu consilierii municipali din Maoming şi cu liderii Partidului Comunist local pentru a discuta chestiunea fabricii de paraxilen care urmează să fie deschisă în curând.

Paraxilen este un produs chimic esenţial în producerea de fibre şi sticle de plastic, dar poate afecta, uneori fatal, organele interne şi sistemul nervos central, prin inhalare.

Au apărut filmări în care protestatarii strigau lozinci şi ţineau pancarte pe care scria "PX afară din Maoming" şi "Vrem aer curat", în timp ce mergeau în marş spre clădirile oficiale. Trecătorii aplaudau şi îşi manifestau sprijinul strigând.

Mai târziu, poliţiştii înarmaţi cu bastoane i-au atacat pe protestatari pentru a împrăştia mulţimea. După aceea trupele au început să tragă în mulţime cu ce ceea ce par a fi gaze lacrimogene. Într-un alt video, un ofiţer de poliţie loveşte cu putere un protestatar culcat pe spate cu un baston de metal subţire, spre teroarea privitorilor.

Obiectul protestelor este o fabrică de paraxilen, a cărei construcţie costă 563 milioane de dolari, şi care se adaugă la fabricilor petrochimice deja existente în oraş. Acestea sunt conduse în comun de către guvernul local şi gigantul petrolier de stat Sinopec. Noua fabrică poate produce 600.000 de tone de paraxilen pe an.

Oponenţii îşi fac griji cu privire la implicaţiile pe care le poate avea o uzină chimică într-un oraş cu o populaţie de aproximativ 700.000. Mulţi sunt de asemenea supăraţi că autorităţile locale au demarat proiectul cu o minimă de consultare.

Mass-media continentală a rămas tăcută cu privire la proteste şi ciocniri, dar anunţul făcut de guvernul local în care erau condamnate protestele pentru "încălcarea gravă a legii cu impact grav asupra ordinii sociale" a fost publicat de către cotidianul de stat Maoming Daily şi reprodus pe scară largă în mass-media majore din China.

Proteste în masă similare împotriva fabricilor de paraxilen au avut loc de asemenea şi în alte oraşe din China în ultimii ani: în luna mai 2013 în Kunming, provincia Yunnan, în octombrie 2012 în Ningbo, provincia Zhejiang, şi în august 2011 în Dalian, provincia Liaoning.

Wan Fang a contribuit la reportaj.