Ciocniri între opoziţie şi soldaţi ai regimului Maduro în Caracas. Moscova şi Washington se acuză reciproc
alte articole
Au izbucnit ciocniri între manifestanţi ai opoziţiei venezuelene şi membri ai forţelor armate, după ce liderul opoziţiei Juan Guaido a cerut organizarea unor noi proteste împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, potrivit RFE/RL.
Soldaţi ai Gărzii Naţionale au lansat miercuri gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor care au încercat să blocheze o autostradă închisă ce ducea către o bază aeriană din estul capitalei Caracas, unde Guaido a făcut apel la o revoltă militară împotriva regimului Maduro.
Ciocnirile au avut loc la o zi după ce Guaido a cerut armatei să se răscoale şi să îl înlăture de la putere pe socialistul Maduro, apel care aparent a eşuat.
Potrivit unor rapoarte, cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte peste 20 au fost rănite în ciocnirile de miercuri.
Unii manifestanţi au declarat că sunt dezamăgiţi de eşecul armatei de a răspunde apelului lui Guaido, în timp ce alţii au afirmat că sunt frustraţi de numărul relativ mic al manifestanţilor ieşiţi în stradă.
Maduro l-a acuzat pe Guaido că încearcă să desfăşoare o lovitură de stat.
Între timp, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, John Bolton, a afirmat că Maduro este înconjurat de “scorpioni aflaţi într-o sticlă” şi că este doar o problemă de timp înainte ca el să renunţe la putere.
Bolton a declarat reporterilor în Washington că figuri cheie ale conducerii lui Maduro, inclusiv ministrul Apărării şi şeful gărzilor prezidenţiale, au fost “expuşi” ca având legături cu opoziţia ţării.
Într-un interviu cu CNN în 30 aprilie, secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat că Maduro era pregătit să fugă din ţară în Cuba, însă a fost convins de ruşi să rămână.
Remarcile lui Pompeo au fost contestate de Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, care a susţinut că fac parte dintr-un “război informaţional”.
De asemenea, Pompeo a discutat miercuri cu omologul său rus Serghei Lavrov şi acesta din urmă l-a criticat pe oficialul american pentru ceea ce Ministerul rus de Externe a declarat că sunt “paşi agresivi” din partea Statelor Unite.
“Interferenţa Washingtonului în problemele interne ale unui stat suveran şi ameninţările împotriva conducerii sale reprezintă o violare majoră a legislaţiei internaţionale. Continuarea acestor paşi agresivi va genera cele mai severe consecinţe”, a susţinut Ministerul rus.
Departamentul de Stat american a precizat într-o declaraţie că, în timpul discuţiei telefonice cu Lavrov, Pompeo “a subliniat că intervenţia Rusiei şi Cubei este destabilizatoare pentru Venezuela şi pentru relaţia bilaterală ruso-americană”.
Pompeo a cerut Rusiei “să suspende suportul său pentru Nicolas Maduro şi să se alăture altor naţiuni, inclusiv marii majoriăţi a ţărilor din Emisfera Vestică, care îi doresc un viitor mai bun poporului venezuelean”, a declarat Morgan Ortagus, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.
Iran, Rusia, China şi Cuba se află printre ţările care îl susţin pe socialistul Maduro, care a început cel de-al doilea mandat în luna ianuarie după ce alegerile din mai 2018, marcate de un boicot al opoziţiei şi acuzaţii de manipulare a voturilor, au dus la proteste stradale masive, soldate cu morţi, răniţi şi arestaţi.
Rusia, care are legături economice substanţiale cu guvernul lui Maduro, a trimis în luna martie în Venezuela avioane şi aproximativ 100 de soldaţi, despre care SUA consideră că includ şi forţe speciale şi experţi în securitate cibernetică.
De asemenea, în 1 mai, un oficial de top al Pentagonului a declarat că Departamentul Apărării nu a dat ordine de pregătire pentru război şi a subliniat suportul pentru diplomaţie.
În cadrul unei audieri în Congresul SUA, şeful Statului Major al armatei americane a declarat că armata ar trebui de asemenea să se concentreze pe colectarea de informaţii privind situaţia din Venezuela.
“Facem ceea ce putem acum pentru a strânge informaţii şi a ne asigura că avem o bună vizibilitate despre ce se întâmplă în Venezuela şi suntem de asemenea pregătiţi să îl susţinem pe preşedinte în cazul în care acesta ar cere mai mult din partea armatei americane”, a afirmat generalul Joseph Dunford.