Pompeo susţine că Rusia l-a convins pe Maduro să nu fugă din Venezuela

Secretatul american de stat Mike Pompeo
Secretatul american de stat Mike Pompeo (J. Raedle / Getty Images)

Secretarul de stat american Mike Pompeo susţine că preşedintele venezuelean Nicolas Maduro era pregătit să fugă în exil în Cuba, însă a fost convins de Rusia să rămână în ţară, potrivit RFE/RL.

“El a avut un avion pe pistă. Era pregătit să plece în această dimineaţă, după cum am înţeles, dar ruşii i-au indicat că ar trebui să rămână”, a declarat marţi Pompeo pentru CNN.

Pompeo a adăugat că, în ultimele săptămâni, “lideri de top” din guvernul venezuelean au spus Washingtonului că vor dezerta în cazul unei revolte.

Totuşi, Pompeo nu i-a identificat pe aceşti lideri şi nici nu a oferit alte detalii privind potenţialele dezertări.

De asemenea, Pompeo nu a răspuns direct când a fost întrebat de reporteri dacă SUA va asigura siguranţa lui Maduro în cazul în care acesta va fugi în Cuba, precizând doar că liderul venezuelean este conştient de “aşteptările” Washingtonului.

Remarcile au fost făcute după izbucnirea unor noi violenţe în Venezuela, când liderul opoziţiei susţinut de SUA, Juan Guaido, a cerut armatei venezuelene să ajute la înlăturarea lui Maduro.

Mii de venezueleni au ieşit marţi pe străzile capitalei Caracas pentru a susţine ceea ce Guaido a numit a fi “faza finală” a unei campanii de preluare a puterii în ţara sud-americană.

Oficiali ai guvernului Maduro au denunţat acţiunile lui Guaido ca fiind o tentativă de lovitură de stat şi au declarat că armata încă este de partea lor.

Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar şi beneficiază de suportul SUA şi a altor peste 50 de ţări, a făcut remarcile privind “faza finală” într-un material video înregistrat lângă baza aeriană La Carlota, fiind înconjurat de soldaţi puternic înarmaţi şi vehicule blindate.

Într-un al doilea mesaj video postat marţi seara pe reţelele sociale, Guaido a afirmat: “Cer forţelor armate să îşi continue marşul în cadrul Operaţiunii Libertatea. Mâine, 1 mai, vom continua… pe cuprinsul Venezuelei, vom fi în stradă”.

Preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter că SUA este alături de poporul venezuelean şi doreşte să fie liber.

De asemenea, Trump a ameninţat cu un “embargou deplin şi complet” şi sancţiuni împotriva Cubei dacă soldaţii cubanezi nu îşi încetează operaţiunile în Venezuela, după ce consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, John Bolton, a afirmat că soldaţii cubanezi îl menţin pe Maduro în funcţie.

“Dacă această acţiune eşuează, ei se vor adânci într-o dictatură care va oferi foarte puţine alternative”, a susţinut Bolton.

Iran, Rusia, China şi Cuba se află printre ţările care îl susţin pe socialistul Maduro, care a început cel de-al doilea mandat în luna ianuarie după ce alegerile din mai 2018, marcate de un boicot al opoziţiei şi acuzaţii de manipulare a voturilor, au dus la proteste stradale masive, soldate cu morţi, răniţi şi arestaţi.

Rusia, care are legături economice substanţiale cu guvernul lui Maduro, a trimis în luna martie în Venezuela avioane şi aproximativ 100 de soldaţi, despre care SUA consideră că includ şi forţe speciale şi experţi în securitate cibernetică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe