Reacţia dură a Chinei la remarcile lui Pompeo privind prezenţa chinezilor în America Latină

Mike Pompeo (Jahi Chikwendiu/The Washington Post Getty Images)
Andrei Popescu
16.04.2019

China a reacţionat agresiv după turneul de trei zile al secretarului de stat american Mike Pompeo în America Latină, în care acesta a afirmat că Beijingul, alături de Moscova, produce “dezordine” în această regiune. Pompeo a precizat că cele două ţări – ambele au acuzat SUA în ultimele două luni că încearcă să schimbe regimul din Venezuela – susţin proiecte de investiţii care eşuează, alimentează corupţia şi subminează democraţia, în special în Venezuela, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Ambasadorul chinez în Chile, Xu Bu, a criticat imediat comentariile făcute de Pompeo în 12 aprilie alături de preşedintele chilian Sebastian Pinera, când a învinuit China pentru problemele economice din America Latină. Ambasadorul Xu a declarat publicaţiei chiliene La Tercera: “Pompeo şi-a pierdut minţile”.

În turneul său, Pompeo a insistat că investiţiile şi intervenţia economică a Chinei în Venezuela – care se confruntă acum cu o prăbuşire financiară şi infrastructurală pe fondul unei crize politice interne – au “contribuit la distrugerea” ţării, adăugând că liderii latino-americani trebuie să vadă, prin urmare, cine este “adevăratul lor prieten”.

“Finanţarea de către China a regimului [preşedintelui venezuelean Nicolas] Maduro a ajutat la precipitarea şi prelungirea crizei din acea ţară”, a afirmat Pompeo, descriindu-l pe Maduro ca un “tiran ahtiat după putere care şi-a ruinat ţara şi poporul”.

“Cred că este o lecţie ... ce poate fi învăţată de noi toţi: China şi alţii sunt ipocriţi când se opun intervenţiei în problemele Venezuelei. Propriile lor intervenţii financiare au contribuit la distrugerea acelei ţări”, a adăugat Pompeo.

China este cel mai mare creditor străin al Venezuelei, oferind acesteia credite în valoare de aproximativ 62 miliarde de dolari începând cu 2007, potrivit unor estimări.

Ministerul chinez de Externe nu a avut reţineri în replica dată. “De ceva timp, unii politicieni americani au promovat aceeaşi versiune, acelaşi scenariu de a calomnia China în întreaga lume, [un scenariu] de a alimenta conflicte şi a semăna discordie peste tot”, a afirmat Lu Kang, purtător de cuvânt al ministerului, într-o declaraţie publicată luni.

“Cuvintele şi faptele sunt detestabile. Dar minciunile sunt minciuni. Chiar dacă le repetaţi de o mie de ori, ele tot minciuni vor rămâne. Domnule Pompeo, vă puteţi opri”, a adăugat Lu.

Făcând referire la perioada Războiului Rece în care SUA a răsturnat guverne în America Latină, Lu a mai susţinut: “Ţările latino-americane pot judeca bine cine este adevăratul lor prieten şi cine este un prieten fals, cine încalcă regulile şi crează probleme”.

Pe lângă faptul că este cel mai mare creditor al guvernului Maduro, China s-a oferit recent să facă reparaţii la reţeaua de electricitate deficitară a Venezuelei, după o serie de pene de curent devastatoare în decursul lunii trecute care au generat condiţii “medievale” pe fondul unei infrastructuri deja în pragul prăbuşirii. Pompeo şi consilierul Casei Albe pentru securitatea naţională, John Bolton, au afirmat că penele de curent se datorează incapacităţii regimului Maduro.

De asemenea, Beijingul a negat că a trimis soldaţi în Venezuela după ce, în urmă cu câteva zile, o serie de rapoarte media a citat fotografii postate pe Internet care aparent au surprins un avion militar de transport chinez trimis în Caracas.

În luna ianuarie, liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido s-a autodeclarat preşedinte interimar al ţării sud-americane, urmărind să îl forţeze pe Maduro să demisioneze din funcţia de preşedinte. SUA a fost una dintre primele ţări care l-au recunoscut pe Guaido drept lider al ţării şi alte peste 50 de state au făcut acelaşi lucru. Însă suportul pentru Guaido nu a slăbit priza lui Maduro asupra puterii, întrucât liderul socialist se bucură de suportul forţelor armate, dar şi de cel al Rusiei, Chinei şi al altor state autoritare.

Venezuela suferă în prezent din cauza unei „inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf. Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare.

Criza economică a lovit atât de puternic, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.

Recent, Reuters a susţinut că un raport intern al ONU a sugerat că aproximativ un sfert dintre venezueleni au nevoie mare de asistenţă umanitară. Raportul a descris o imagine dură a ţării sud-americane, precizând că aproximativ 94% dintre cei 28,8 milioane de locuitori trăiesc în sărăcie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor