Venezuela: Schimb de focuri în Caracas după ce Guaido cere armatei să răstoarne guvernul Maduro

Soldaţi loiali lui Juan Guaido ocupă poziţii lângă baza aeriană La Carlota din Caracas, Venezuele, 30 aprilie 2019
Soldaţi loiali lui Juan Guaido ocupă poziţii lângă baza aeriană La Carlota din Caracas, Venezuele, 30 aprilie 2019 (Getty Images)

Schimb puternic de focuri a putut fi auzit marţi în capitala venezueleană Caracas, după ce liderul opoziţiei Juan Guaido a cerut armatei să-l alunge de la putere pe preşedintele Nicolas Maduro.

Într-un mesaj video filmat la baza aeriană La Carlota din Caracas, Guaido, înconjurat de soldaţi puternic înarmaţi, a cerut manifestanţilor şi membrilor armatei să se alăture în “faza finală a Operaţiunii Libertatea”.

Apoi soldaţii loiali lui Guaido au ocupat poziţii defensive în jurul bazei, înainte ca forţele loiale lui Maduro să ajungă la faţa locului, să deschidă focul şi să arunce cu gaze lacrimogene, potrivit martorilor.

Guaido, care are suportul SUA şi al majorităţii guvernelor occidentale, a încercat de luni de zile să îl alunge de la putere pe Maduro folosind proteste în mare parte paşnice.

Guaido a cerut venezuelenilor şi armatei să i se alăture în stradă, în timp ce guvernul a promis că va opri ce a descris a fi o tentativă de lovitură de stat.

În materialul video de 3 minute, Guaido, în compania unor bărbaţi îmbrăcaţi în uniformă şi a politicianului din opoziţie Leopoldo Lopez, a precizat că se află la baza aeriană La Carlota.

Soldaţii au ieşit în stradă pentru a proteja Constituţia Venezuelei, a precizat Guaido. El a făcut comentariile cu o zi înaintea unui miting anti-guvernamental planificat.

“Acum este momentul”, a declarat Guaido.

“În acest moment mă întâlnesc cu principalele unităţi ale forţelor noastre armate, dând startul fazei finale a Operaţiunii Libertatea”, a adăugat el.

Ministrul Informaţiilor, Jorge Rodriguez, a răspuns pe Twitter, afirmând că guvernul se confruntă cu un grup mic de “soldaţi trădători” care încearcă să promoveze o lovitură de stat.

Guaido a invocat Constituţia în luna ianuarie pentru a se autoproclama preşedinte interimar, după ce a declarat că realegerea lui Maduro constituie o fraudă.

Liderul opozitei venezuelene are suportul a peste 50 de ţări occidentale sau din regiune, inclusiv SUA, care îl recunoaşte de asemenea ca preşedinte interimar.

Venezuela suferă în prezent din cauza unei „inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf. Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare. Criza economică a lovit atât de puternic, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.

Recent, Reuters a susţinut că un raport intern al ONU a sugerat că aproximativ un sfert dintre venezueleni au nevoie mare de asistenţă umanitară. Raportul a descris o imagine dură a ţării sud-americane, precizând că aproximativ 94% dintre cei 28,8 milioane de locuitori trăiesc în sărăcie. Raportul a mai arătat că 3,4 milioane de venezueleni au fugit din ţară şi 1,9 milioane ar urma să migreze în acest an. În plus, începând cu 7 martie, Venezuela a fost lovită de pene de curent, care au înrăutăţit şi mai mult condiţiile de trai din ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe