Cine stopează proiectele de infrastructură din România: dacii, romanii, sturionii, piţigoii, lupii şi broscuţele

.
. (photos.com)

Lupii, sturionii, piţigoii, broscuţele sau, mai ales, dacii şi romanii au reprezentat în ultimii ani tot atâtea motive pentru blocarea unor importante proiecte de infrastructură din România. Conform unor surse neoficiale, cu toate că a obţinut acordul de mediu încă de acum câţiva ani, un proiect al Ministerului Transporturilor nu poate începe, deoarece organizaţiile ecologiste au făcut lobby la Bruxelles, reclamând faptul că investiţia ar stresa sturionii.

Demersul de îmbunătăţire a condiţiilor navigabile pe sectorul dunărean Călăraşi – Brăila a început încă din 2004, când ministerul a semnat un contract cu consultantul, pentru realizarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic şi a studiului de mediu. În ultimii 100 de ani, cursul Dunării s-a modificat, astfel că, în perioadele secetoase, nu se mai poate naviga direct de la Călăraşi la Cernavodă, ci doar cu un ocol de 130 km pe braţul Borcea, deoarece pe braţul principal al Dunării nu mai curge destulă apă şi nu se mai poate asigura adâncimea necesară navigaţiei.

Lucrările de îmbunătăţire a condiţiilor navigabile, în valoare de 38 milioane de euro, urmează să fie finanţate în proporţie de 50% de UE, Proiectul presupune montarea unei "cocoaşe" subacvatice pe braţul Borcea, astfel încât, atunci când debitul este scăzut, o parte din apă să ajungă pe Dunăre, pe la Cernavodă, loc unde începe şi Canalul Dunăre – Marea Neagră, permiţând accesul spre Portul Constanţa. În plus, devierea către Cernavodă a unui debit mai mare de apă va ajuta foarte mult şi Centrala Nuclearo-electrică, pentru răcirea reactoarelor. Pentru a mulţumi ONG de mediu, autorităţile au modificat proiectul, făcând găuri pentru trecerea sturionilor în "cocoaşa" menţionată. "Oricum, sezonul când apele sunt scăzute nu se suprapune peste perioada de migraţie a sturionilor, care este din ianuarie până în mai", au concluzionat sursele.

Cu toate că a obţinut acordul de mediu încă de acum câţiva ani, un proiect al Ministerului Transporturilor nu poate începe, deoarece organizaţiile ecologiste au făcut lobby la Bruxelles, reclamând faptul că investiţia ar stresa sturionii

În trecut, lupii au creat probleme la avizul pentru autostrada Comarnic – Braşov, broscuţele au întârziat proiectul construcţiei centurii ocolitoare a Constanţei, în regim de autostradă, piţigoii dintr-o pădure de lângă Moara Vlăsiei au blocat construcţia autostrăzii Bucureşti – Ploieşti, iar vestigiile de pe vremea dacilor şi romanilor au apărut pentru arheologi de fiecare dată când se intenţiona construcţia unei autostrăzi, numai pe traseul centurii Constanţei (19 km) fiind descoperite 29 de situri.