Tronsonul de nord al noii şosele de centură a oraşului Constanţa a fost deschis joi traficului

(photos.com)
Epoch Times România
19.07.2012

Tronsonul de nord al noii şosele de centură a oraşului Constanţa, parte din Coridorul Rutier Pan-European IV, finanţat de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a fost deschis joi traficului.

Tronsonul de sud al centurii, care are în total 22,9 km, a fost finalizat în 2011.

Centura va devia traficul greu din port în afara oraşului şi va oferi un acces fluent traficului turistic dinspre Bucureşti şi nordul ţării către staţiunile din sudul Constanţei.

Proiectul mai include şi reabilitarea a zece poduri importante din regiunea Constanţei şi reconstrucţia unei părţi din reţeaua naţională de drumuri afectată de inundaţiile grave din 2005. Aceste lucrări sunt în curs de desfăşurare.

BERD finanţează acest proiect de infrastructură printr-un împrumut pe 16 ani în valoare de 145 milioane euro, acordat în 2005, cea mai mare investiţie a Băncii în România la momentul respectiv. Împrumutul include o parte în lei echivalentă cu 56 milioane euro (204 milioane RON) pentru a permite atenuarea riscului valutar.

Proiectul face parte dintr-un program de modernizare a infrastructurii, ce include modernizarea tronsonului Cernavodă - Constanţa al Autostrăzii Bucureşti-Constanţa.

Programul este co-finanţat de către Banca Europeană de Investiţii, de Guvernul României şi de fondurile de coeziune ale Uniunii Europene (UE).

"Suntem încântaţi să vedem că tronsonul de nord al şoselei de centură a Constanţei este deschis traficului astăzi. Noua şi moderna autostradă, construită cu ajutorul BERD, va ajuta la ameliorarea congestiei rutiere în zonă Constanţei, la reducerea duratelor de călătorie şi la reducerea considerabilă a poluării în oraş", a declarat Claudia Pendred, Director BERD pentru România.

"Deschiderea pentru trafic a centurii de nord a Constanţei, tronsonul final al autostrăzii Bucureşti-Constanţa, va asigura, la extremitatea ei sudică, o legătură directă cu portul Constanţa. Îmbunătăţirea accesului către port, cel mai mare port al României, va avea implicaţii majore asupra dezvoltării regionale a acestei zone cheie pentru România şi estul Europei", a adăugat Sue Barrett, Director BERD al diviziei de Transport.

Susţinerea modernizării infrastructurii în România rămâne o prioritate cheie pentru BERD. Banca sprijină în prezent proiecte care facilitează absorbţia fondurilor de coeziune şi structurale ale UE.

BERD este cel mai mare investitor în România. Banca a investit peste 5,8 miliarde euro în diverse sectoare ale economiei, dintre care 1,2 miliarde în proiecte de infrastructură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor