Cine e românul arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei? Candida la primăria unui mare oraş

Alexandru Piscan (replicaonline.ro)
Loredana Diacu
24.05.2024

Românul arestat preventiv pentru trădare, mai exact pentru spionaj în favoarea Federaţiei Ruse, se numeşte Dorin Alexandru Piscan, reiese din decizia instanţei care a dat undă verde arestării lui.

Alexandru Piscan este candidat independent la Primăria Ploieştiului. Potrivit procurilor DIICOT, el ar fi supravegheat unele obiective militare româneşti sau aparţinând NATO, colectând informaţii cu caracter militar şi efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă şi deplasarea personalului în zona de graniţă cu Ucraina, pe care le-ar fi transmis unor diplomaţi din cadrul unei ambasade străine în România.

Redăm mai jos postarea prin care acesta îşi anunţa candidatura:

"În cel mai greu şi dificil context în care ne regăsim ca oraş atât administrativ cât şi politic, am decis să îmi anunţ intenţia de a candida la Primăria Ploieşti.

Constat cu îngrijorare că interesul faţă de cetăţean şi oraş a fost înlocuit cu lupta pentru voturi, pentru funcţii, privilegii şi vendete politice iar decidenţii politicii s-au rupt total de realitate şi cetăţeni. Este o situaţie regretabilă să vânăm doar funcţii.

Am cântărit şi analizat această decizie foarte dificilă şi doar un om care nu este ancorat în realitate îşi poate dorii cu ardoare funcţia de primar în acest moment doar pentru plăcerea personală de a deţine această poziţie. Cine va prelua noul mandat va fi omul de sacrificiu pentru următorii patru ani.

Oraşul şi administraţia sunt măcinate de instabilitate, dezechilibru şi lupte personale care nu sunt în avantajul nimănui şi nici al cetăţenilor.
Economia şi infrastructura sunt două puncte importante ce trebuiesc să fie prioritare. Echilibrul şi stabilitatea trebuie să revină în administraţia locală, în oraş şi la nivel politic local.

Cu această ocazie vreau să trag şi un semnal de alarmă colegilor din politică să înţeleagă gravitatea situaţiei şi momentul dificil în care se regăseşte oraşul Ploieşti şi să lase luptele personale şi atacurile la nivel local, acestea neoferind o rezolvare a problemelor, starea conflictuală aducând repercursiuni la nivel local din mai multe perspective.

Oraşul Ploieşti are nevoie de un primar, de o echipă administrativă şi un Consiliu Local care să lucreze împreună pentru Ploieşti şi pentru cetăţeni."

Mai jos, decizia instanţei vizând arestarea lui preventivă:

Soluţia pe scurt: ÎNCH/F/DL-În baza art. 226 din Codul de procedură penală, admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în dosarul nr. 2472/19/P/2024. În baza art. 202 din Codul de procedură penală, raportat la art. 223 alin. (2) din Codul de procedură penală, dispune luarea măsuri arestării preventive a inculpatului PISCAN ALEXANDRU-DORIN (DATE), cercetat pentru savarşirea infracţiunii de trădare, în formă continuată, prevăzută de art. 394 lit. b) din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 23.05.2024, până la data de 21.06.2024, inclusiv. În temeiul art. 230 din Codul de procedură penală, dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă a inculpatului. În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie, în termen de 48 ore de la pronunţare pentru părţile prezente şi de la comunicare pentru cele lipsă. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu de la 23.05.2024, ora 18:40
Document: Încheiere finală (dezinvestire) 23.05.2024

Piscan a fotografiat obiective strategice de pe teritoriul României, inclusiv convoaie militare NATO şi ale Armatei Române.

La data de 23.05.2024, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea unui inculpat (cetăţean român), cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de trădare.

Din probatoriul administrat în cauză a reieşit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informaţii cu caracter militar şi efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă şi deplasarea personalului în zonă de graniţă cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomaţi din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor