România spune "NIET" cererilor de participare a Rusiei şi Bielorusiei la Adunarea Parlamentară a OSCE de la Bucureşti

(DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Redacţia
16.06.2024

Autorităţile române au refuzat să elibereze vize membrilor delegaţiilor Rusiei şi Bielorusiei pentru a participa la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare (AP) a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care va avea loc la Bucureşti, în perioada 29 iunie - 3 iulie.

Anunţul a fost făcut sâmbătă, de Radu Filip, purtător de cuvânt al Ministerului român de Externe.

Potrivit lui Filip, Bucureştiul a refuzat accesul delegaţiei ruse la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, măsură care se aplică tuturor membrilor delegaţiei, parlamentari şi personal tehnic.

"Autorităţile române au decis să nu permită participarea delegaţiei Federaţiei Ruse la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, desfăşurată în România în perioada 29 iunie – 3 iulie. Măsura va fi aplicată tuturor membrilor delegaţiei, parlamentari şi staff tehnic.

Decizia părţii române se bazează pe poziţia cunoscută şi consecventă a României faţă de Federaţia Rusă în contextul războiului agresiv în curs de desfăşurare împotriva Ucrainei", a transmis Filip.

Oficialul a adăugat că restricţia privind participarea la Adunarea Parlamentară a OSCE se aplică şi în cazul Bielorusiei, "care susţine războiul declanşat de Federaţia Rusă".

Delegaţia rusă a refuzat anterior să participe la cel puţin două sesiuni ale AP a OSCE - în toamna anului 2023 la Erevan şi în iarna anului 2024 la Viena. De asemenea, parlamentarii ruşi nu s-au prezentat la sesiunile din Marea Britanie şi Canada din 2022 şi, respectiv, 2023, din cauza lipsei vizelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor