Fost şef CCR, după haosul de la alegeri: Singura soluţie ar fi repetarea alegerilor. Această posibilitate există

Augustin Zegrean (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
16.06.2024

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a avut o intervenţie dură, la postul B1 TV, după "haosul naţional" care a caracterizat alegerile comasate din 9 iunie.

"Cred că nici renumărarea n-ar spune nimic pentru că eu am asistat la o renumărare în 1992 şi au fost 13% din voturile din ţară nule la parlamentare, dar aşa a rămas, că politicienii nu vor să schimbe, nu vor să repete alegerile. Soluţia ar fi repetarea alegerilor acolo unde s-au întâmplat astfel de lucruri, pentru că vă spun absolut sigur că dacă acum vor veni şi vor schimba rezultatul într-un oraş, municipiu, comună, nimeni nu va mai crede niciodată că alegerile au fost corecte.

Deci singura soluţie ar fi repetarea alegerilor. Această posibilitate există, trebuie să existe probe, trebuie să existe voinţă, dar la noi s-a obişnuit lumea aşa, nu contează cât votează, cum votează, chiar nu contează. Ăsta e un semn al lipsei totale de democraţie în care ne zbatem pentru că nici după 35 de ani nu am reuşit să învăţăm să votăm, să numărăm voturile corect, să organizăm alegeri corecte. Pe vremea comuniştilor, la ora 9 erau gata alegerile, spuneau rezultatul şi terminau. Acum, cred că am rămas cu aceleaşi metehne... dar nu este în regulă ce se întâmplă", a declarat Augustin Zegrean, într-o discuţie cu jurnalista Ioana Constantin.

Potrivit fostului preşedinte CCR, acolo unde există suspiciuni că procesul electoral nu s-a desfăşurat corect, "nimeni nu va mai crede niciodată că aceste alegeri au fost corecte; asta înseamnă că îndepărtăm oamenii de democraţie şi de alegeri, în loc să-i apropiem."

Întrebat cum am ajuns în această situaţie, cu acest haos naţional, fostul şef al CCR a replicat: "Prima cauză, după părerea mea, este faptul că s-au amestecat aceste alegeri europarlamentare cu locale".

"E mult, 5 buletine de vot pentru om, e mult! Noi am atras atenţia atunci când s-a decis această comasare că nu e bine să se facă, că nu e în regulă. S-a făcut, pentru că am impresia că nu le pasă la cei care decid. În orice caz, sper că după aceste alegeri, noii decidenţi să facă cel puţin pentru primarii şi preşedinţii de consilii judeţene două tururi de scrutin, pentru că altfel tot aşa o să fim. (…) Aşa se întâmplă dacă le facem toate din fuga calului", a adăugat Augustin Zegrean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor