Dominic Fritz se retrage din cursa pentru şefia USR: Lasconi, pe cale să preia frâiele / Cum explică pasul în spate

Dominic Fritz (Captură video)
Andrei Pricopie
16.06.2024

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a anunţat duminică, pe un grup intern al USR, că se retrage din cursa pentru şefia USR deoarece propunerea sa de a separa candidatura la prezidenţiale şi preşedinţia partidului "nu pare să aibă suficientă tracţiune momentan în interiorul partidului şi nu este împărtăşită nici de Lucian (Viziteu), nici de Elena (Lasconi)".

Dominic Fritz a explicat că, dacă ar fi insistat în acest sens în momentul acesta crucial, ar fi repetat greşelile din USR care au dus la fragmentare şi dezbinare în interiorul partidului.

Edilul a promis însă că va pune umărul la reconstrucţie şi va susţine cu toată forţa noul preşedinte al USR.

Redăm mai jos mesajul lui Dominic Fritz pentru colegii săi de partid:

Dragi colegi,

obiectivul meu în ultimele zile a fost să construim o formulă unificatoare pentru că ultimul lucru de care avem nevoie este şi mai multă dezbinare.

Ce mă alimentează în acest proces nu este ambiţia mea personală - tot ce voiam să câştig, am câştigat deja duminica trecută - ci simţul datoriei pentru un partid de care am fost şi am rămas legat şi de care România are nevoie.

Vă mulţumesc pentru cele multe mesaje şi telefoane din ultimele zile, pentru încrederea şi încurajările voastre.

Trebuie să iau însă la cunoştinţă că propunerea mea de a separa candidatura la prezidenţiale şi preşedinţia partidului nu pare să aibă suficientă tracţiune momentan în interiorul partidului şi nu este împărtăşită nici de Lucian, nici de Elena. Să mergi înainte cu ea ar risca să dezbine partidul.

Într-un moment crucial şi nu vreau să repet greşelile din USR care au dus la fragmentare.

Nu voi candida. Vă asigur că a fost o decizie extrem de dificilă pe care am luat-o cu multă responsabilitate. Nu am nevoie de preşedinţia USR ca să particip la reconstrucţie.

O pot face din orice loc şi vă îndemn pe toţi să vă puneţi întrebarea: cum pot contribui eu?

Voi susţine noul preşedinte sau noua preşedintă cu toată puterea mea. Mi-aş dori să respectăm toţi rezultatele alegerilor interne ce urmează şi să muncim pentru un rezultat bun în toamnă şi chiar pentru victoria pe care o dorim.

Recunosc că m-au îngrijorat unele intervenţii războinice din ultimele zile. Trebuie să analizăm rezultatele cu mult curaj, fără teama de a fi incomozi, şi să tragem concluzii personale şi structurale.

Câtă încredere aş fi avut în această ecuaţie şi în ceea ce ne-ar fi unit, nu am simţit această încredere şi pentru cealaltă parte. Sunt decizii dureroase, dar necesare.

Ar trebui să începem un proces de reconciliere şi reîmpăcare internă după alegerile interne.

România nu are timp de pierdut cu lupte interne - şi nici noi nu avem.

Noua instanţă naţională va trebui să construiască punţi cu partenerii noştri, dar şi cu foşti colegi pentru a putea reconstrui acest proiect politic.

În final, deciziile de săptămâna trecută au fost în Biroul Naţional Împreună cu o echipă extraordinară.

Ce e mai bine pentru noi toţi şi pentru români e mai important decât orice persoană sau funcţie.

Nu există alianţe politice care să justifice răul făcut unui coleg sau colege.

Suntem cu toţii responsabili pentru viitorul acestui proiect. Eu voi rămâne implicat la fel ca până acum pentru o România fără frică. Ne ţine USR-ul şi asta e exact ce vrem să câştigăm.

Cu respect şi optimism,

Dominic

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor