Cinci morminte egiptene antice uimitor de bine conservate, dezgropate în Saqqara

O pictură murală găsită într-unul dintre morminte. În partea de sus a picturii se poate observa o scriere ieroglifică.
O pictură murală găsită într-unul dintre morminte. În partea de sus a picturii se poate observa o scriere ieroglifică. (Ministerul egiptean al Turismului şi Antichităţilor)

Arheologii egipteni au descoperit cinci morminte bine conservate şi decorate în culori, datând de acum aproximativ 4.200 de ani, care au fost săpate lângă o piramidă din Saqqara, a anunţat Ministerul egiptean al Turismului şi Antichităţilor, într-un comunicat, informează Livescience.

Mormintele au inscripţii hieroglifice care oferă informaţii despre persoanele care au fost înmormântate acolo, precum şi picturi murale ce înfăţişează o varietate de imagini, inclusiv oameni, borcane, mâncare, modele geometrice colorate şi ceea ce pare a fi o insectă înaripată.

Mormintele datează din timpul celei de-a şasea dinastii (aproximativ 2323 - 2150 î.Hr.) sau din perioada următoare, cunoscută sub numele de Prima perioadă intermediară (2150-2030 î.Hr.). În timpul celei de-a şasea dinastii, Egiptul antic era încă unit, dar suferea de secetă, care ameninţa stabilitatea ţării. Egiptul a intrat apoi în criză în timpul Primei Perioade Intermediare, când guvernul central s-a prăbuşit, iar ţara s-a divizat şi a fost guvernată de mai mulţi conducători locali.

Descoperirea acestor morminte se adaugă la istoria bogată a Saqqara, o necropolă care a fost folosită de-a lungul întregii istorii a Egiptului antic şi care conţine numeroase piramide, inclusiv Piramida în trepte a lui Djoser.

Toate cele cinci morminte au fost descoperite la nord-vest de piramida faraonului Merenre I (a domnit între 2255 şi 2246 î.Hr.), care a domnit în timpul celei de-a şasea dinastii. Piramida este în stare proastă, iar lucrările la ea este posibil să fi fost oprite înainte de a fi finalizate. Având în vedere locaţia şi data mormintelor, este posibil ca unele dintre persoanele îngropate în aceste morminte să fi lucrat pentru Merenre I.

Inscripţiile hieroglifice din sit spun că unul dintre morminte aparţine unei persoane pe nume "Iry", care pare să fi fost un oficial de rang înalt. Iry a fost înmormântat într-un sarcofag mare de calcar, care acum este în bucăţi, potrivit declaraţiei. Arheologii sunt în curs de a aduna sarcofagul şi orice rămăşiţe umane.

Unul dintre celelalte morminte pare să aparţină soţiei unui bărbat pe nume "Yaret", în timp ce un alt mormânt aparţine unui bărbat al cărui nume ar putea fi tradus ca "Pepi Nefhany", care ar fi putut fi un preot de rang înalt. O inscripţie din mormânt spune că Pepi Nefhany a fost supraveghetor al "casei mari", ceea ce poate fi o referire la un palat în care locuia faraonul.

Un alt mormânt era pentru o femeie al cărei nume ar putea fi tradus prin "Betty" sau "Petty" - o preoteasă care o slujea pe Hathor, o zeiţă asociată cu dragostea şi fertilitatea. Al cincilea mormânt era pentru o persoană numită "Hannu", care a servit ca supraveghetor al palatului regal.

Excavaţiile şi analizele mormintelor sunt în curs de desfăşurare. În ultimii ani, la Saqqara au fost făcute numeroase descoperiri, inclusiv peste 100 de mumii frumos conservate găsite în puţuri funerare, precum şi descoperirea mormântului unui oficial de rang înalt al lui Ramses al II-lea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură