Pumnalul "spaţial" al lui Tutankhamon a fost făurit în afara Egiptului

Mânerul, partea superioară şi teaca pumnalului de fier găsit în mormântul lui Tutankhamon.
Mânerul, partea superioară şi teaca pumnalului de fier găsit în mormântul lui Tutankhamon. (CHIBA INSTITUTE OF TECHNOLOGY)
Mioara Stoica
25.02.2022

Faimosul pumnal din fier fabricat din meteoriţi găsit în mormântul faraonului egiptean Tutankhamon a fost forjat la temperaturi de aproximativ 950 de grade, deci trebuie să fi fost realizat în afara Egiptului.

Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie Chiba din Japonia au folosit echipamente analitice, aduse la Muzeul Egiptean din Cairo în februarie 2020, pentru a dezlega misterul modului în care a fost produs pumnalul, prin analiză chimică. Echipamentul a fost folosit pentru a determina elementele care au intrat în componenţa pumnalului de fier, precum şi pentru a măsura detaliile de pe suprafaţa acestuia.

Cercetările de până acum au stabilit că pumnalul a fost făcut în principal din meteoriţi de fier. Pumnalul conţinea, de asemenea, între 10 şi 12 procente de nichel, ingredientul principal fiind octahedritul, un tip de meteorit de fier.

Analizele efectuate de echipă asupra pumnalului au confirmat existenţa sulfurii de fier, care se găseşte în mod obişnuit în octahedrit. De asemenea, existau semne că metalul fusese încălzit la cel puţin 800 de grade.

O analiză a distribuţiei nichelului pe suprafaţă a descoperit urme ale unui cristal cunoscut sub numele de modelul Widmanstatten, care este, de asemenea, caracteristic meteoriţilor de fier. Deoarece acest model dispare atunci când metalul este încălzit la temperaturi de peste 1.000 de grade, echipa a concluzionat că pumnalul a fost forjat la temperaturi de aproximativ 950 de grade sau mai puţin.

Mânerul de aur al pumnalului conţinea, de asemenea, urme de calciu, care nu se găseşte în mod normal atunci când aurul este prelucrat. Acest lucru a dus la convingerea că a fost folosit gipsul pentru a fixa ornamentele pe mâner.

Egiptul nu dispunea la acea vreme de tehnologia necesară pentru a fabrica fier sau ipsos. Dar în documentele de la Amarna, scrise pe tăbliţe de argilă, descoperite de-a lungul Nilului, există o menţiune despre un pumnal de fier oferit cadou regelui egiptean din Mitanni, un regat din nordul Mesopotamiei.

Această referinţă a determinat echipa de cercetare să presupună că pumnalul a fost un cadou pentru Amenhotep al III-lea, bunicul lui Tutankhamon.

Rezultatele cercetării au fost publicate pe 11 februarie în ediţia online a revistei Meteoritics and Planetary Science.

"La acea vreme, în Egipt, fierul era considerat un element care rar cădea din cer şi era de aproximativ 80 de ori mai valoros decât aurul", a declarat Takafumi Matsui, preşedintele Institutului de Tehnologie din Chiba, specializat în planetologie comparată şi care a condus echipa de cercetare. "Tutankhamon a moştenit probabil pumnalul de fier de la bunicul său şi a fost pus în mormântul său când a murit la o vârstă fragedă", a adăugat el, citat de Asahi Shimbun.

Tutankhamon a domnit în Egipt în secolul al XIV-lea î.Hr., iar arheologii au descoperit un număr impresionant de artefacte antice îngropate împreună cu trupul mumificat al regelui.

În anii 1990, o echipă de cercetători de la Muzeul Naţional de Istorie din Japonia a efectuat experimente pentru a determina dacă săbiile ar putea fi într-adevăr forjate din meteoriţi de fier. Au colectat şase tipuri de meteoriţi de fier din întreaga lume, iar maeştrii fierari de săbii au încercat să făurească săbii. Concluzia la care s-a ajuns a fost că săbiile puteau fi fabricate la temperaturi mai mici de 950 de grade dacă în meteoritul de fier existau puţine impurităţi, cum ar fi sulf şi fosfor.

Tsutomu Saito, în prezent profesor de ştiinţe ale proprietăţii culturale la muzeu, a făcut parte din acea echipă în anii 1990. El a spus că ultimele descoperiri sunt similare cu cele pe care echipa le-a făcut în urmă cu aproximativ trei decenii.

"Oferă dovezi că oamenii din antichitate au realizat condiţiile pe care le-am prezis ştiinţific", a spus Saito.

Forjarea unui meteorit de fier care conţine nichel este dificilă din cauza durităţii materialului. Dar Saito crede că meşterii din acea vreme îşi foloseau instinctul şi experienţa pentru a găsi temperatura potrivită pentru a încălzi materialele preţioase pe care le foloseau la fabricarea produselor din fier.

"Aceasta este o descoperire importantă care arată punctul de plecare al căutării omenirii pentru a dezvolta tehnologia de fabricare a fierului", a spus el.

Informaţii conexe: The manufacture and origin of the Tutankhamen meteoritic iron dagger;

Research team unravels how dagger in Tut’s tomb was forgede

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor