Cinci lucruri pe care trebuie să le ştii dacă vitaminele tale provin din China

Rafturi pline cu borcane de vitamine
Rafturi pline cu borcane de vitamine (Chris Hondros / Getty Images)

Dacă iei vitamine, există o şansă destul de mare ca acestea să fie importate din China.

Îmbătrânirea şi atenţia ridicată pe care populaţia Statelor Unite o acordă stării de sănătate a dus la o creştere a pieţei de vitamine şi produse nutriţionale cu 28 de miliarde de dolari şi se află într-o ascensiune permanentă cu 3% anual.

Peste jumătate din adulţii americani consumă suplimente nutritive şi vitamine însă o mare parte din aceştia nu au habar că alimentele, sau ingredientele incluse, provin din China.

China deţine peste 90% din piaţa de Vitamina C din Statele Unite, informează Seattle Times iar o parte destul de mare din produse includ un adaos de Vitamina C. De multe ori, ea este inclusă în produsele alimentare, în băuturi şi în multe din alimentele procesate destinate oamenilor cât şi animalelor.

Consumatorii nu sunt informaţi dacă Vitamina C provine din China deoarece în legislaţia actuală nu există o regulă prin care să fie menţionată ţara de origine a ingredientelor. Din acest punct de vedere se pot trage foarte multe semnale de alarmă deoarece în presa din China scandalurile privind siguranţa produselor de consum sunt un subiect zilnic.

Vă prezentăm în continuare cinci lucruri pe care orice consumator de vitamine ar trebui să le cunoască.

1. Numai un procent de 2% dintre toate vitaminele şi suplimentele nutritive sunt supuse controalelor de siguranţă. De ce ? Conform legii, vitaminele şi suplimentele întră în categoria alimente iar ca urmare acestea nu sunt supuse controalelor de verificare stricte precum medicamentele.

2. Zonele din China cu producţia cea mai mare de vitamine şi suplimente sunt cele mai poluate din China (şi din întreaga lume).

În fabricarea vitaminelor şi suplimentelor nutritive sunt folosite de obicei produse din agricultură ca materiale prime. Provincia cu cel mai mare export de vitamine, Zhejiang, are un nivel al poluării solului cu metale grele alarmant. Iar ca o completare, 20% din terenurile agricole chineze sunt foarte poluate.

Un exemplu este orezul din mai multe regiuni agricole care a fost reclamat că are un exces de cadmiu, un metal des folosit la baterii, vopsele cât şi în deşeurile industriale rămase după crearea plasticului. Cadmiul poate provoca boli grave de rinichi.

Irigaţiile se fac cu o apă poluată de zeci de ori peste limita stabilită. Jumătate din apa lacurilor de acumulare din toată ţara şi 86% din a celor de la oraş este poluată. Poluarea apei este de cele mai multe ori cauzată de către numeroasele fabrici ale ţării cărora deseori le lipseşte un echipament de combatere a poluări. Între 70% şi 80% dintre produsele industriale ale ţării sunt aruncate direct în râuri.

3. Chiar şi produsele catalogate ca ”organice” nu sunt sigure deoarece standardele USDA privind produsele organice nu includ o limită asupra contaminării cu metale grele conţinută de produsele alimentare catalogate ca organice.

4. Aproximativ 6.300 din americanii din întreaga lume au reclamat reacţii adverse cauzate de suplimentele alimentare între anii 2008 – 2012, conform statisticilor FDA. Numărul real ar putea fi de 8 ori mai mare, spun experţii, deoarece majoritatea oamenilor nu concep ca un produs care ar trebui să le îmbunătăţească sănătatea îi poate îmbolnăvi.

Chiar dacă poluarea din China nu stă la baza problemelor de acest fel, aceasta poate fi un factor ce contribuie la problemele de sănătate.

5. Cel mai grav, produsele ”made în China” sunt peste tot şi chiar şi cei care nu consumă vitamine sau suplimente nutritive nu se pot feri de contaminare. Multe vitamine sunt folosite ca ingrediente în produse precum băuturile răcoritoare, alimente, mâncarea pentru animale şi produsele cosmetice.